szerző:
hvg.hu

Kínában kiemelten foglalkoznak az arcfelismeréses technológiával. Ennek legújabb hozadékát a pekingi rendőrök élvezhetik.

Különleges, mesterséges intelligencia alapú okosszemüvegekkel szerelték fel a rendőröket Peking külvárosában, egy autópálya-kihajtónál. A Reuters beszámolója szerint a szemüvegeket a múlt héten kezdték tesztelni. Az eszköz egy feketelistával hasonlítja össze az autópályán elhaladó gépkocsikban ülők arcát, és a rendszámokat ugyancsak elolvassa. Ha egyezést talál a listában szereplő személyekkel, netán kiderül, hogy az autót ellopták, azonnal riasztja a rendőröket.

A szemüveget ugyanaz a pekingi cég, az LLVision készítette, akinek egy hasonló napszemüvegét próbálták ki a múlt hónapban Csengcsou (Zhengzhou) városának vasútállomásán. Miközben a jogvédők aggódnak a magánszféra megsértése miatt, az LLVision vezérigazgatója szerint az aggályok indokolatlanok, ők megbíznak a kormányban.

©

Pedig lenne miért aggódni. A Business Insider külön is felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos a felügyeleti és arcfelismerési technológiák fejlesztése a kínai vezetés számára. Jelenleg 170 millió megfigyelő kamera van Kínában, és a kínai kormány megháromszorozná a számukat 2020-ra. Ez azt jelenti, hogy akkor nagyjából minden két lakosra jutna egy kamera. A közbiztonsági minisztérium szerint hamarosan bármely állampolgárt három másodpercen belül azonosítani lehet. Szép új világ?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!