szerző:
hvg.hu

A Google saját, Music Lab nevű szolgáltatása változatos lehetőséget kínál azoknak, akik nem csak hallgatni szeretik a különféle melódiákat. Az oldal nemrég újabb remek funkcióval bővült, már néhány kattintással tetszetős szólamokat írhatunk.

Viszonylag kevesek által ismert a Google gondozásában lévő chrome-os Music Lab. Az amúgy bármilyen eszközről és böngészőből (tehát nem csak Chrome-ból) használható oldal egyfajta gyűjtőhelye a keresőóriás által fejlesztett edukációs céllal készült stúdióprogramoknak.

Az oldalon jelenleg tizenhárom olyan eszköz található, amelyek hathatós segítséget jelenthetnek a zenekészítéssel még csak most ismerkedők számára. Persze gyorsan hozzátesszük: mivel elsősorban szórakoztató megoldásokról van szó, leginkább a téma iránt érdeklődő, de még erősen laikusoknak, vagy például gyerekeknek ajánlható gyűjteményről van szó.

Találunk itt mindent: van böngészőbe épített zongora, a komponált dallamokot spektrográfon visszajátszó ablak, és a ritmusérzéket javítani hivatott rész is. Ha már hangszerek, úgy húros változatból sincs hiány, ehhez csupán az oldalon található Strings ablakára kell navigálni, és máris tesztelhetővé válik gitártudományunk.

A szolgáltatást nemrég újabb játékszerrel bővítették, ez utóbbi azonban nagyban különbözik az eddig elérhetőktől. A Song Maker alcímet viselő eszköz ugyanis – mint azt neve is sugallja – egy zenekészítésre alkalmas felület, mely vizuális elemek keveredésével/rajzolásával igyekszik betekintést engedni a komponálás fortélyaiba. Persze ez utóbbit is erősen kezdetleges szinten, de emlékezzünk csak: még mindig egy böngésző előtt ülünk.

A vonatkozó aloldalt lekattintva máris betölt a szolgáltatás. Nem elhanyagolható részlet, hogy használatához nincs szükség regisztrációra, és le sem kell tölteni hozzá semmit, csupán a megadott weboldalra kell fellépni. Ugyanez igaz egyébként akkor is, ha táblagépről vagy okostelefonról kattintjuk le. (Utóbbiakról használva tapasztalataink szerint sokkal nagyobb móka.)

Miután betöltött az oldal (ez általában néhány másodpercet vesz igénybe), máris kezdhetjük a munkát: egerünk vagy klaviatúránk segítségével az elénk táruló felület pontjaira bökve jegyezhetünk fel újabb hangot netes kottánkban. Az eltérő hangokat a kis négyzetek színe jelzi. Az így „megírt” dallamokat változatos eszközökre igazítva játszhatjuk le, a szintetizátortól kezdve a fafúvós hangszereken át egészen a különféle dobokig. A munkaterület alján található csúszka segítségével állíthatjuk a tempót, illetve ugyanebben sorban, a kis mikrofon ikonra kattintva például énekhangot is rögzíthetünk. Az elkészült melódiákat a Save gombbal menthetjük el, de azokat a Facebookon vagy a Twitteren akár meg is oszthatjuk. A program arra is lehetőséget ad, hogy kreálmányunkat beágyazzuk egy weboldalba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!