szerző:
hvg.hu

Folytatódik az úthengerre hasonlító kommenttörlő akció a Mediaworksnél: egy nap alatt ismét tucatnyi, a megyei lapok Facebook-oldalán megjelenő "tartalmakkal" szemben kritikus hangot megütő hozzászólást tüntettek el.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Érezhetően megsokasodtak a bevándorlással kapcsolatos posztok a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks regionális lapjainál. Annyira, hogy az egyik újság Facebook-oldalán írt hozzászólás szerint valaki már azon csodálkozott, hogy "rendes" cikkel is találkozhatott a hírfolyamában. Egy olaszországi esetről szóló anyagnál egy olvasó pedig azt jelezte: nem is tudta, hogy a megyei portál időközben világeseményeket közlő csatornává avanzsált – alighanem arra utalva ezzel, hogy egyre kevesebb a lokális tartalom, a háttérben munkálkodók pedig inkább a kormánynak kedves témákra helyezik a hangsúlyt.

Nem is tudtam, hogy a BEOL-ban az OL az Olaszországot jelent.

Utóbbit a közölt anyagokkal kapcsolatos felütéseken is érezni. Egy állítólag menekültek lepte brüsszeli parkról szóló cikket riogatásnak is beillő címmel és annak megfelelő ráhangolóval tettek ki a lapok Facebook-oldalaira, Békéstől egészen Vas megyéig. A visszajelzések persze (szerencsére?) nem várattak sokáig, a legtöbb ilyen anyag alatt megjelentek a kritikus megjegyzések. A legtöbben a szájtok érezhető kormánypárti jelleggét nehezményezték, valamint azt, hogy sokadjára kerülnek szembe olyan, politikai tartalmú anyagokkal, amelyekre egyáltalán nem kíváncsiak.

A hozzászólásokat kisvártatva azonban csaknem tucatjával irtották ki a Facebook-oldalak adminjai. Ez utóbbit a bejegyzéseknél látható hozzászólások alapján is tudni lehet, ugyanis több bejegyzés alatt bár valóban úgy tűnik, mintha több, egyes esetekben 12-27 komment is olvasható lenne, ha azonban valaki lenyitja a mezőt, már csak kettőt-hármat látni – zömében olyat, ami osztozik a cikkekben közölni kívánt gondolatokkal.

A menekültellenességen túl a lapok mindegyikén beindultak az ellenzéki kormányfőjelölteket ekéző posztok is: szerda kora délutánig előbb Hadházy Ákossal, aztán Karácsony Gergellyel, majd Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban közöltek lejárató jellegű cikkeket. Kattintás után valamennyi ilyen írás az oldalak ország-világ rovatába viszi a látogatót. Utóbbi célja alighanem az: ne kelljen egy-egy oldalon sokáig terelgetni az olvasót, hogy propagandisztikus tartalmat juttassanak el számára. A kattintással így a megyei szájtok egyből azon részére jut, ahol mindennel találkozhat a helyi hírekre kíváncsi olvasó, csak épp helyi történésekkel nem.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!