szerző:
hvg.hu

A YouTube-ra felkerült 10 perces animációs videóban az ősrobbanástól az ember megjelenéséig követhetjük nyomon a történéseket.

Másodpercenként 22 millió év. Így telik az idő abban a videóban, ami néhány nappal ezelőtt került csak fel a YouTube-ra, de máris több mint 300 ezres megtekintésnél jár. Nem csoda, a készítő John Boswell ugyanis egy lenyűgöző animációs timelapse videót készített arról, hogyan is keletkezett a világegyetem – benne pedig bolygónk, a Föld.

A videó nemcsak az ősrobbanást mutatja be, de az első galaxisok, csillagok és fekete lyukak keletkezését is. (Hogy mi volt az ősrobbanás előtt, azt éppen Stephen Hawking fejtegette a napokban.) A mi Napunk csak a hatodik percnél születik meg, az ember pedig csak az utolsó képkockában, a másodperc töredékéig tűnik fel.

Nemrég a Hubble "élőben" fényképezett le egy érdekes eseményt: itt nézheti meg, hogy milyen egy nem animációs, hanem valódi felvételen két galaxis összeolvadása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!