szerző:
hvg.hu

A Google Lens nevű fejlesztése mögött a cég mesterséges intelligenciája dolgozik, ami képes "felokosítani" a mobil kameráját.

A Google majd egy éve jelentette be azt a fejlesztést, amellyel képes kvázi "felokosítani" a mobiltelefon kameráját. A Google Lens nevű fejlesztés lényegét a mögötte húzódó mesterséges intelligencia jelenti: ha egy adott tárgyat (például egy növényt) fotózunk, akkor a képi felismerés segítségével nemcsak azt tudja megmondani, hogy egy növényt akarunk fotózni, hanem azt is, hogy pontosan milyet.

Ez azonban messze nem minden, a Lens ugyanis képes felismerni például azt is, ha egy boltra irányítjuk a kamerát, majd fel is dobja nekünk a legfontosabb információkat. De hasonlóan hasznos képessége, hogy a wifi hálózathoz úgy is csatlakozhatunk, a kamerát a jelszóra irányítjuk. (A kiberbiztonsági szakemberek valószínűleg ezen a ponton mormolnak el egy halk jajt.)

A Lens végül néhány hónapja, 2017 novemberében indult el, ám azt csak a Pixel 2 tudta használni. Egészen mostanáig: minden androidos mobil és iPhone számára elérhetővé tették a funkciót. [Frissítés: felhasználói visszajelzések alapján úgy tűnik, egyelőre csak a 8.0 verziós Androidot futtató készülékeken elérhető az alkalmazás. A régebbi Android-verziókra várhatóan fokozatosan érkezik majd.]

Ehhez nem kell mást tenni, mint letölteni a Google Fotókat – a Lens ugyanis az appon belül található meg –, vagy ha már ott van a készüléken, frissítsük az appot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!