szerző:
hvg.hu

Az alábbiakban egy olyan felhőalapú dokumentumszerkesztőt mutatunk, amelyet akár a Google Docs helyett használhatunk.

A Graphite nevű webalkalmazás olyan, mint a Google Docs: annyi dokumentumot szerkeszthetünk benne, amennyit csak akarunk, és ezeket természetesen bárhonnan, bármilyen gépről elérhetjük. Itt minden titkosítva marad, a dokumentumok tartalmát csak mi láthatjuk.

A szolgáltatás használatához létre kell hoznunk egy ingyenes fiókot, ami – ebben az esetben – egy picit macerás. Na nem mintha sok dolgot kellene elárulnunk magunkról, hanem azért, mert ehhez először több lépésben egy Blockstack accountot kell létrehoznunk, és majd az itt kapott ID-val tudunk bejelentkezni a Graphite-ba. Itt négyféle lehetőség vár ránk: dokumentumok (Documents), táblázatok (Sheets), kontaktok (Contacts), beszélgetések (Conversations), és a Google Docsot természetesen a Documents váltja ki.

©

A szolgáltatás felülete tagadhatatlanul minimalista, de azért a legfontosabb alap- és formatálási funkciók elérhetők: fejléceket készíthetünk, betűtípusok közül válogathatunk, videót ágyazhatunk be, linkeket is megadhatunk, sőt képeket is beszúrhatunk a szövegbe.

©

A rendszer folyamatosan menti, amit leírtunk, sőt még egy valós idejű szószámláló is helyet kap az oldalon. Arra is van lehetőség, hogy a számítógépünkre lementsük innen a dokumentumokat (.doc formátumban), ehhez az Export Options lehetőséget kell választanunk.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!