szerző:
hvg.hu

Az IBM Think 2018 konferencián az amerikai vállalat felvillantja, mit gondol az előttünk álló év(tized)ekről. Egy jövőbe mutató fejlesztés máris előkerült: a filléres költséggel gyártható aprócska "komputer" akkora teljesítményt képvisel, mint a kilencvenes években egy szép nagy számítógép.

Az adatok monitorozására, elemzésére, feldolgozására és kommunikációra is használható számítógép mindössze 1 négyzetmilliméteres. Az alábbi képen nem csak az egyik szükséges hozzávaló látható: az ujjon egy 64 alaplapot magában foglaló "hálózatot" látunk, amely két gépet alkot. Egy-egy egység kisebb egy sószemnél is.

©

Nézzük, hogyan is épül fel a minikomputer. Van benne alaplap, processzor, RAM, az adatátvitelt pedig LED-es technológia biztosítja.

©

A több százezer tranzisztorból felépített miniatűr gépre a Chrome böngészőt nyilván nem lehet feltelepíteni, ipari felhasználásra viszont tökéletes lehet. Már csak azért is, mert nagyjából 25 forintba kerül majd előállítani. Ezzel együtt van benne kraft: az IBM szerint az apróságban egy kilencvenes években forgó x86-os chip ereje rejtőzik.

Az IBM kutatói már tesztelik a minigép prototípusát, piacra dobásának időpontjáról még nincs végleges döntés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!