szerző:
hvg.hu

A zeneipart továbbra is a streaming zeneszolgáltatások uralják, de a fizikai adathordozókon árult zenék eladása is jól teljesít.

Az elmúlt években olyan átalakulás indult el a zeneiparban, ami utoljára a zenék digitális megjelenésénél történt utoljára. A streaming zeneszolgáltatás elindulása óta egyre nagyobb szeletet szakít ki a piaból, mára pedig a már ez a fajta zenehallgatás vált meghatározóvá. Eközben viszont úgy tűnik, újra reneszánszukat élik a fizikai adathordozókon – elsősorban bakelitlemezen és kazettán – árult zenék értékesítése, a két folyamat találkozása pedig remekül látszik az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetségének (Recording Industry Association of America – RIAA) legújabb jelentéséből.

A szervezet a napokban tette közzé, hogyan alakult az amerikai zenei piac 2017-ben, a jelentésben pedig egy igen meglepő dolgot találhatunk. Úgy tűnik ugyanis, hogy Amerikában a fizikai formátumban eladott zenékre az elmúlt évben már nagyobb volt a kereslet, mint a digitális zeneletöltésre. Erre 2012-ben volt utoljára példa.

A hanglemezek, kazetták és egyéb más fizikai hanghordozók eladása az egész piac 17 százalékát tették ki 2017-ben, míg a digitális zeneletöltés 15 százalékon állt. A zeneipar bevétele a fizikai hanghordozókból egyébként 4 százalékot esett, így most 1,5 milliárd dolláron áll, a digizális zeneletöltésnél viszont ennél jóval látványosabb: 25 százalékos volt a zsugorodoás, így ebből "csak" 1,3 milliárd dollár bevétele származik az iparágnak. A streaming zeneszolgáltatás eközben 65 százalékot birtokol a piacból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!