szerző:
hvg.hu

Még ha zsarolóvírus is furakodna be a gépünkre, az alábbi szoftverrel megvédhetjük fontos fájljainkat a csapdába ejtéstől.

A RansomBuster a neves biztonsági cég, a Trend Micro ingyenes programja – innen tölthető le. A feladata, hogy megvédje a számítógépen található mappákat (alap beálltásban kettőt) az esetleg veszélyes külső alkalmazásoktól.

©

A program a letöltése és az indítása után a háttérben fut, és figyeli a védendő mappákat. Ha egy program módosítaná a benne lévő fájlokat, akkor azt a szoftvert azonnal blokkolja és eltávolítja. Persze van, hogy mi szeretnénk módosítani, ezekre az esetekre egy kivétel lista (Megbízható programok listája) adható meg az engedélyezett programokkal (pl. Word, Excel, Paint).

Amúgy a Windows Defendernek is van egy hasonló funkciója, ez a program azonban csak a Windows 10-es rendszereken érhető el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!