szerző:
hvg.hu

Kiadta a Samsung előrejelzését az első negyedév pénzügyi eredményeit illetően: úgy tűnik, rekordbevételt könyvelhetnek el.

A dél-koreai tech-óriás 2017-es értékesítési eredménye elég volt ahhoz, hogy a világ legnagyobb chipgyártójává váljon, 25 év után taszítva le a trónról az eddig egyeduralkodó Intelt.

Nem meglepő ezek után, hogy a 2018 első negyedévére vonatkozó pénzügyi előrejelzések szerint is chipek jelentik a fő bevételi forrást számára. A dél-koreai cég első negyedéves nyeresége elérheti a 14,7 milliárd dollárt, ami 57,6 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest, és jóval meghaladja a szakértők által jósolt 14,5 milliárd dollárt. Mindemellett rekord negyedévet is jelent a Samsung történetében.

A Samsung ugyan nem bontotta ágazatokra az eredményt, de a húzóerőt a félvezető részleg jelentette a memóriachipek emelkedő árai miatt, továbbá azért, mivel a dél-koreai cég az ilyesfajta chipek domináns szállítója. A szakértők szerint minden 1 dollár DRAM chip eladásából 70 centet vág zsebre a tech-óriás.

Némi aggodalomra adhat viszont okot, hogy az iPhone X várakozást alulmúló értékesítése miatt az Apple visszavette a gyártást, és a Samsung az OLED chipek legnagyobb szállítója. A Samsung Galaxy S9-et sem kapkodják el egyelőre, de ez a második negyedévben még változhat. Ennek ellenére az elemzők valamivel rosszabb második, illetve harmadik negyedévet jósolnak, részben a memóriachipek árcsökkenése miatt, részben a Galaxy S9-et kísérő marketingköltségek emelkedése miatt. Ráadásul az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború a koreai informatikai termékek behozatalára is negatívan hathat.

A Samsung április végén fogja közzétenni az első negyedév végleges bevételi/nyereségi eredményeit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!