szerző:
hvg.hu

Az ötmilliárdos nézettséget elérő Despacito is áldozatul esett abban a YouTube elleni hackertámadásban, amely során népszerű videoklipeket tettek hosszabb időre elérhetetlenné ismeretlen tettesek.

Bár megoszló véleményeket hallani a Despacitóról, afelől nincs kétség, hogy Luis Fonsi és Daddy Yankee kooprodukciója lett az első olyan YouTube-klip, amelyet több mint ötmilliárdszor kattintottak le a videómegosztón.

Ám úgy tűnik, utoljára, egy mostani, kimondottan a YouTube ellen irányuló hackertámadás során ugyanis eltűnt, a klip előlnézeti fotóját pedig maszkos-fegyveres támadók képére cserélték. A videó alatti leírást ugyancsak módosították a The Verge beszámolója szerint, ahol a támadásért felelősséget vállaló hackerek neve, Prosox és Kuroi’sh volt olvasható. A felvétel ezután viszont teljesen eltűnt a YouTube felületéről, mi legalábbis többszöri rákeresés után sem bukkantunk rá. [Frissítés: kedden késő délutánra több videót is sikerült visszaállítani, így a Despacito klipjét is.]

©

Hasonló a helyzet egyébként több, népszerű klippel is – vagyis a támadás nem kimondottan a Despacito ellen irányult. A The Verge ezzel kapcsolatban úgy tudja, olyan ismert szerzők dalai is hiányoznak, mint Chris Brown, Shakira, Selena Gomez, de a támadás Katy Perry és Taylor Swift klipjeit is érinti. A videók egyébként az énekesek YouTube-bal közösen fenntartott, úgynevezett Vevo csatornáiról tűntek el. Azt nem tudni, hogy a hackerek csak egyes fiókokhoz tudtak hozzáférni vagy valamilyen komoly, a Vevo rendszerét érintő hiba áll fenn, ami miatt más felvételek is veszélyben lehetnek. Az egyik hacker a Twitteren büszkélkedett azzal, hogy egy szkriptet használva át tudta írni a videók címét.

A YouTube egyelőre semmit nem közölt a történtekkel kapcsolatban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!