szerző:
hvg.hu

Dubajban különösen fontosnak bizonyul a közlekedés a csúcstechnológiai törekvések szempontjából. Ennek egyik újdonsága az intelligens rendszámtábla, amelynek tesztjei májusban kezdődnek.

A jövő hónapban már olyan autók is megjelennek Dubaj soksávos útjain, amelyeket intelligens rendszámtáblákkal szereltek fel. A digitális kijelzővel, GPS-szel és jeladókkal ellátott rendszám azonnal jeleket küld baleset esetén, így nemcsak a mentők és a rendőrség indulhat azonnal, hanem a többi autós értesülhet a forgalmi helyzet megváltozásáról, elkerülheti a helyszínt. Az adatvédelemmel foglalkozó szakemberek azonban aggódnak, hogy a GPS beépítésével a hatóságok képesek lesznek nyomon követni egy-egy jármű útját.

A rendszámtábla azt is jelezheti, ha ellopják az autót vagy magát a rendszámot, igaz, ilyenre nem nagyon kerül sor Dubajban. Az újdonság kapcsolódhat az e-fizetési rendszerhez, így az esetleges bírságok, autópálya- és parkolási díjak, a rendszámtábla megújításának költségei is automatikusan levonódnak az autós számlájáról. A rendszám formatervezésének vagy egyéb információinak kézi módosítására sincs szükség, mivel mindez digitálisan is elvégezhető egy weboldalon vagy egy appon keresztül.

©

A dubaji Közúti és Közlekedési Hatóság májusban kezdi meg az új rendszámok tesztelését, a próbautak egyik célja, hogy felmérjék és orvosolják a sivatagi éghajlat okozta technikai problémákat.

Az intelligens rendszámtáblák mellett a város komoly érdeklődést mutat az ultragyors Hyperloop közlekedési rendszer fejlesztésére (ha ez megvalósul, akkor mindössze 12 perc alatt lehet eljutni Dubajból a 120 kilométerre fekvő fővárosba, Abu-Dzabiba). Emellett a dubaji elöljárók több társasággal is együtt dolgoznak abból a célból, hogy a 2020-as világkiállításon már repülő taxik is kiszolgálhassák a látogatókat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!