szerző:
hvg.hu

Újabb fontos részletre derült fény a világegyetem titkai közül: kiderült, milyen színe van az antianyagnak.

A világegyetem megismeréséért folytatott munkát leginkább úgy lehetne elképzelni, mint egy puzzle-t: ahhoz, hogy meglássuk a teljes képet, egyesével kell helyére kerülnie a darabkáknak. Az univerzum esetében persze ez olyan, mintha egy sok millió darabos puzzle-t kellene kirakni úgy, hogy a kép jelentős részén a kék égbolt látható. A kitartó munkának köszönhetően azonban időnként helyére kerül egy-egy újabb, igen fontos darabka.

Ezúttal az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, vagyis a CERN kutatói büszkélkedhetnek azzal, hogy egy fontos részlettel gazdagodhat a világegyetemről alkotott képünk. Az Alphr beszámolója szerint a tudósoknak a világon elsőként sikerült megmérniük az antianyag spektrális struktúráját – vagy ha úgy jobban tetszik: megnézni, hogy milyen színe van.

A kutatók az anyag-antianyag kapcsolatát szeretnék megérteni, hogy ennek köszönhetően teljesebb képet kaphassunk az univerzumunkról. A szakemberek úgy látják, ha sikerülne megérteni az anyagot, megérthetnénk az élet eredetét is.

Mivel a tudósok számára a hidrogénatom a világegyetem legjobban ismert eleme, így a szakemberek sokáig az anti-hidrogénatom előállítására és tárolására koncentráltak. Ehhez először egy antiprotont és pozitront állítottak elő, majd pábra állították őket. Ezután megmérték az anti-hidrogénatom spektrumát, miközben az antianyag a legalacsonyabból a legmagasabb energiaszintre került.

A tudósok így a spektrumvonalat megkapva megtudták, hogy a különböző frekvenciákon mennyi fényt nyel el az antianyag. Az eredményeket aztán összevetették a hidrogénatoméval, hogy legyen viszonyítási alap is.

Kiderült, az anti-hidrogénatom az energiaváltozás közben ugyanolyan spektográfiai értéket mutat, mint maga a hidrogén. Bár az igazi áttörért az jelentette volna, ha a két anyag "színe" eltérne egymástól, a szakemberek azonban így is mérföldkőről beszéltek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!