szerző:
hvg.hu

Egyre több amerikai bűnüldöző szerv vásárol meg egy eszközt, amellyel feloldható az iPhone-ok zárolása, megszerezhetők a telefonon tárolt adatok.

Talán emlékeznek még arra, hogyan feszült egymásnak az FBI és az Apple a San Bernardinó-i terrorista iPhone-jának feltörése kapcsán. (Az iPhone-ok feltörésének problémájáról sok érdekességet olvashatnak, ha ide kattintanak.) Az Apple nem engedett, nem volt hajlandó feloldani a telefon zárolását, de az FBI végül elérte a célját, igaz, ez körülbelül egymillió dollárba került számára.

Most egy ennél olcsóbb eszköz kezd terjedni az amerikai bűnüldözési szerveknél, a Grayshift nevű vállalkozás GrayKey elnevezésű eszköze. A GrayShift egyébként egy amerikai (atlantai) magánvállalat, körülbelül 50 alkalmazottal.

©

A GrayKey – írja a Malwarebytes – egy 10 x 10 x 5 centiméteres szürke doboz, amelynek egyik oldalából két Lightning kábel nyúlik ki. Erre kell csatlakoztatni két percig két iPhone-t, majd le lehet venni a telefonokat. Ekkor még nem történik semmi. Azonban bizonyos idő elteltével a telefon egy fekete háttér előtt megjeleníti a jelszót egyéb információkkal egyetemben. Hogy ez a „bizonyos idő” valójában mennyi, az változó. Két óra is lehet, de egy bonyolultabb (maximum hat számjegyű) jelszónál napokba is telhet. Amikor megvan a jelszó, a telefon tartalma letölthető az eszközre, majd egy webalapú interfészen keresztül egy számítógépre.

©

A GrayKey-nek két változata van. A 15 ezer dolláros variánshoz internetkapcsolatra van szükség, és 300 feloldást engedélyez. A 30 ezer dolláros GrayKey nem ragaszkodik a nethez, és korlátlan számú jelszó-visszanyerés végezhető vele.

Úgy tudni, hogy a Grayshift kifejezetten az amerikai bűnüldöző szervezetek számára készítette az eszközt, de máris vannak, akik attól tartanak, hogy hamarosan megjelenhet a feketepiacokon is, és akkor bárki elérheti.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!