szerző:
hvg.hu

A tervek szerint Amszterdamban, 2019-ben vehetik birtokba a járókelők azt a hidat, amin négy 3D-nyomtatást végző robot dolgozott az elmúlt fél évben.

Néhány évvel ezelőtt, amikor a 3D-nyomtatás elkezdett beszivárogni a köztudatba, sokan valószínűleg úgy gondolták, hogy néhány éven belül a legtöbb háztartásban már lehet ilyen printer. Ez egyelőre még várat magára, az iparban már egyre több helyen használnak 3D-nyomtatót, hogy felgyorsítsák (valamint olcsóbbá és precízebbé tegyék) a termelést. Ezúttal egy igen különleges projekt végére került pont.

A holland MX3D nevű cég igen nagy fába vágta a fejszéjét még 2015-ben: egy komplett hidat szerettek volna kinyomtatni, amit az amszterdami Oudezijds Achterburgwal nevű csatorna fölé szántak. A szakemberek a napokban bejelentették: a Joris Laarman Lab nevű céggel közösen sikerült megvalósítaniuk a tervet, és valóban kinyomtatták a korábban megálmodott hidat. Egyelőre azonban nem teszik a helyére.

A munkálatokhoz négy darab MX3D-Metal nevű robotot dolgoztattak, amelyek képesek voltak az olvadt fémeket a helyükre pakolni. A tényleges munkába nagyjából fél évvel ezelőtt kezdtek bele, a híd – amely nem mellesleg a világ első ilyen hídja – pedig mostanra készült el – számolt be róla a Wonderful Engineering.

A híd paramétereit jelenleg az Imperial College London statikus szakemberei vizsgálják meg. Ha befejezték a méréseket, a hidat különböző szenzorokkal látják majd el, amelyek képesek visszajelzést küldeni a terhelésről, deformálódásról, a rezgésekről és a környezeti tényezőkről is.

Maga a híd egyébként 12,5 méter hosszú, 6 méter széles, az építéséhez pedig 4500 kilogramm rozsdamentes acélt és 1100 km kábelt használtak fel. A munkát eredetileg a csatorna fölött végezték volna a robotok, de mivel a környék meglehetősen forgalmas, a robotok pedig 24 órás felügyeletet igényelnek, végül egy csarnokban nyomtatták ki a hidat.

A tesztek végeztével a tervek szerint 2019-ben emelnék a csatorna fölé a konstrukciót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Budapesten már nyomtatják a fémet

A Knorr-Bremse vasúti üzletága Budapesten indította el a 3D-s fémnyomtatás bevezetésének vizsgálatát. Az új technológiától a prototípusok, az egyedi gyártóeszközök és pótalkatrészek gyártási idejének jelentős csökkenését várják. A fémnyomtatót hosszútávon a fékrendszerek gyártásában is alkalmazhatja majd a világ legnagyobb vasúti fékrendszereket fejlesztő- és gyártó vállalata a megfelelő jóváhagyási folyamat sikeres lezárása után.