szerző:
hvg.hu

A mesterséges intelligenciának köszönhetően nemsokára akár új epizód is megjelenhet a Flinstone-család életéből.

Már vagy 50 éve nem jelent meg új epizód a kőkorszaki szakik mindennapjairól, de ez most változhat. Amerikai kutatók Craft (Composition, Retrieval and Fusion Network), névre hallgató mesterséges intelligenciájukat 25 ezer Flinstone-videót tartalmazó adatbázissal trenírozták. A mesterséges intelligencia mögött álló gépi algoritmus összehasonlította az eredeti képeket és a kapcsolódó leírásokat, és ebből tudott felépíteni egy olyan paramétercsoportot, amellyel végső soron megértheti az animálással kapcsolatos parancsokat.

Az egészet úgy kell elképzelni, mint ha hús-vér animátoroknak adnák ki az utasításokat, hogy miként mozogjanak a rajzolt karakterek, milyen legyen az arckifejezésük és persze a környezetük. Azért az a kapcsolódó videóból is kiderül, hogy a mesterséges intelligencia nem mindig produkál felismerhető eredményt, azonban sokszor megdöbbentő pontossággal imitálja az eredeti rajzfilm stílusát. És bár az animátoroknak még egyáltalán nem kell félteniük a munkájukat, összességében mégis lenyűgöző, mire képes a mesterséges intelligencia.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!