szerző:
hvg.hu

A Mars-utazások átszállóhelye lesz.

2019 elején dönt az amerikai űrhivatal a "Holdkapu" program első szerződéseiről. A Hold körüli pályára állítandó űrállomás célja a Hold, illetve a mély űr tanulmányozása lesz. Emellett hosszú távon a Mars-utazások köztes állomásaként is számítanak rá.

A Hold-kapu továbbá szerepet játszik majd az újabb holdraszállásokban. Ezek egyik célja, hogy megállapítsák, alkalmas-e a Holdon található víz üzemanyag előállítására.

Az űrállomásnak először az energiaellátást és meghajtást biztosító elemeit rendeli meg a NASA. Ezután épülnek meg a lakómodulok, és ebben a sorrendben, darabokban küldik fel őket 2022-től.

A kész állomás 2025-ben állhat üzembe a NASA tervei szerint. Az űreszközön négy személy teljesíthet harminc napos küldetéseket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!