szerző:
hvg.hu

Aki szereti a régi képeket és a helytörténetet, annak mindenképp érdemes letöltenie a programot, amelyben térképes alapon lehet böngészni a régi fotókat. Ráadásul van egy extra funkció is!

Elindult a régi képeket gyűjtő oldal, a Fortepan legújabb fejlesztése, a ForteGo alkalmazás – közölték a Fortepan alapítói. A ForteGo egy ingyenes térképes app, amely megmutatja a felhasználó pozíciójához legközelebb készült archív fotókat, segít rátalálni az eredeti helyszínre, valamint felkínálja, hogy az illető készítsen a telefonjával egy "ilyen volt – ilyen lett" képpárt, amit meg is lehet osztani a közösségi felületeken.

A Fortepan közleményében azt írják, az ötlet két éve merülte fel, ugyanis telefonon nagyon nehezen kereshető az oldal adatbázisa. "Valami olyasmiről álmodoztam, hogy az ember sétál a városban (Budapesten, Szombathelyen, Almádiban) és a zsebében szól a telefon, hogy hahó, itt egy archív kép az utcáról. Nézd, mások is éltek itt régen. Ebből az álomból indult a ForteGo."

A végül elkészült applikáció ugyan nem küld értesítést, de az elérhető archív képeket térképes navigációval lehet megtalálni, egy filmcsíkon végig lehet pörgetni a pozíciónkhoz legközelebbi fotókat, és ha kiválasztunk egyet, az app segít odatalálni, itt pedig ha a felhasználó készít egy képet, akkor az app összefűzi a régi és a mai képet egy virtuális képeslappá, amit el lehet menteni vagy meg is lehet osztani.

©

A ForteGo egyelőre még csak 250 képpel működik, ugyanis a kísérleti verzió a május 5-6-i hétvégén megtartott Budapest100 fesztiválra készült, amely az idén a főváros tereire (összesen 23-ra) koncentrál, ezeken lesznek nyitott házak programokkal. Az alkalmazásban is egyelőre csak ezek a terek és házak szerepelnek, de a készítők dolgoznak azon, hogy a Fortepan adatbázisában lévő 33 000 budapesti kép is elérhető legyen a ForteGón. A későbbiekben pedig vidéki városokat is be akarnának vonni a projektbe.

Az app egyelőre csak az iPhone-os AppStore-ban érhető el, de dolgoznak az androidos változaton is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!