szerző:
hvg.hu

Nem folytatja működését a Cambridge Analytica, a politikai elemző cég, amely a Facebook történetének legnagyobb botrányát kavarta azzal, hogy a közösségi oldal több millió regisztráltjának adatait szerezte meg és használta az engedélyük nélkül.

A cég, amely az amerikai elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának is szállított adatokat, a márciusban kitört botrány nyomán már felfüggesztette vezérigazgatóját, Alexander Nixet. Akkor azt is közölték, független vizsgálatot indít annak feltárására, valóban visszaéltek-e jogtalanul megszerzett adatokkal politikai kampányokban.

Most a honlapjukon publikált közleményben tudatták, hogy azonnal befejezik a működésüket – jelentette elsőként a The Wall Street Journal.

A vállalat közleményében azt írták, hogy a cég az elmúlt hónapokban számos alaptalan vád célpontja volt, olyasmik miatt vették elő őket, amelyek nem csak hogy legálisak, de széles körben elfogadottak és sztenderd módjai az online hirdetésnek a politikai és a kereskedelmi szférában is.

"Bár a Cambridge Analytica továbbra is szilárdan hisz abban, hogy dolgozói etikusan és jogszerűen jártak el, az ellene folyó médiahadjárat miatt gyakorlatilag egyetlen ügyfele és beszállítója sem maradt" – olvasható a közleményben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!