szerző:
hvg.hu

Az Opera fejlesztői a funkciók tekintetében nem találták fel újra a mobilos böngészőt, de minden eddiginél kényelmesebbé tették a használatát.

Elsőre talán fel sem tűni, de ha jobban belegondolunk, észrevehetjük, hogy a nap nagy részében egykézzel használjuk a mobilunkat. Elég csak a tömegközlekedésre gondolni, ahol menet közben nem árt, ha kapaszkodunk, az utcán sétálva vagy épp az ebédszünet ideje alatt. Ez viszont a nagy kijelzők miatt kényelmetlen (ha nem lehetetlen) feladat, pláne akkor, ha a böngészőt szeretnénk használni. Az Opera épp ezt a kellemetlenséget szeretné megszűntetni.

A fejlesztők szinte teljes titokban készítették el a cég legújabb mobilos böngészőjét, az Opera Touch-ot, ami egyelőre csak androidos eszközökre érhető el (de már tervezik az iPhone-ra és iPadre szánt változatot). Az app különlegessége nem a képességeiben rejlik – a funkciókat tekintve nagyjából hozza azt, amit bármelyik másik mobilos böngésző is –, sokkal inkább abban, hogy a felhasználót helyezték előtérbe.

A könyvjelzők vagy a lapok közti váltás lehetősége például a kijelző aljára került menü segítségével érhető el, így jóval kényelmesebb használni azokat, mintha a kijelző tetején lennének. A Safari felhasználóinak ez az újdonság ismerős lehet, az androidos böngészőkből viszont fájóan hiányzott a megoldás.

Ráadásul a különböző tapintásokra különböző módon reagál az alsó menü. Ha csak egyszer megnyomjuk, egy új lap nyílik meg amin keresést végezhetünk, ha viszont hosszan nyomjuk, választhatunk a lapok közül.

Ami szintén üdvözlendő fejlesztés, az az, hogy a böngészőben már alapból ott van a hirdetésblokkoló és a kirptopénz-bányászat elleni védelem is – vagyis így senki nem tudja majd arra használni a mobilunk erőforrását, hogy miközben az adott weboldalon böngészünk, Bitcoint (vagy más hasonló valutát) bányásszanak a készülékkel. Ezek az opciók azonban alapértelmezettként ki vannak kapcsolva, így ha valóban védekezni szeretnénk (és nem akarunk reklámot), át kell pöccinteni a beállítást.

További különlegesség a böngésző úgynevezett Flow funkciója, aminek segítségével "összeköthetjük" a laptopot a mobillal. Egész pontosan arról van szó, hogy egy QR-kód beolvasása után a gépen és a mobilon lévő Opera böngésző összekapcsolódik, így linkeket és szöveges üzeneteket is küldhetünk egyik készülékről a másikra – anélkül, hogy bárhová be kellene jelentkeznünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!