szerző:
hvg.hu

Ezzel az egyszerű Chrome-bővítménnyel olyan hatást érhetünk el a weboldalokon, mintha csak a kormányszócsővé lett Origo írásait látnánk, a Kétfarkúakra jellemző humorvilággal kiegészítve. Kormányszentelő május, migránsföld, viktorpártszékház – csak néhány gyöngyszem a legjobbak közül.

Számos olyan netes megoldás, böngészőhöz letölthető kiegészítő érhető el, amelyek, noha csak látszatra, de képesek módosítani az adott weboldal szöveges tartalmán. Ezen, kimondottan szórakoztatás céljából készült bővítmények sorát gazdagítja a Kétfarkú Kutya Párt Origonizálója, amitől a hivatalos leírás szerint minden weboldal olyan lesz, mint a propagandagyárrá vált Origo.

A bővítményt ezen az oldalon lehet letölteni és telepíteni (mivel Chrome-kiegészítőről van szó, kizárólag ezzel a böngészővel kompatibilis). Ha ez megvan, tulajdonképpen nincs más dolgunk, mint fellapozni az oldalakat, amiket egyébként is megnyitunk a napi hírek átolvasásakor. Első pillantásra talán nem szúrjuk majd ki a változást, de ha jobban elmerülünk egy-egy címben, máris feltűnik valami. Mutatjuk, mi történt a 444 által közölt, a budapesti ékszerrablásról szóló hírrel:

Előtte/utána
©

Vagy a hvg.hu címlapján elhelyezett korábbi cikkekkel:

Szent Orbán és Mészáros 'Keményen Dolgozó' Lőrinc
©

A bővítmény lekattintott szájtok neveit is átalakítja, ugyancsak az origósok által használt mantrákat alkalmazva. A 444 így például Sorosblog, a hvg.hu Soroshetilap, az Index pedig Soroslap lett a kiegészítő bekapcsolása után.

Az Origonizáló bár a cikkek tartalmán is alakít valamit, ezt is csak a bővítmény használója előtt teszi láthatóvá, vagyis a weboldalak tartalma igazából nem módosul. Előbbihez egyébként a Kétfarkúakra jellemző humorból szemezget a kiegészítő, olyan kifejezéseket is használva, mint a „kormányszentelő május” vagy a „viktorpártszékház”.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!