szerző:
hvg.hu

A Google Lens nevű fejlesztése a mesterséges intelligenciát használva képes rákeresni dolgokra, azzal, hogy ráirányítják a mobilt. Végre más telefonokra is elérhetővé teszik és néhány új funkciót is pakolnak bele.

Szűk két évvel ezelőtt mutatta be a telefon kameráját „felokosító” megoldását a Google. Nem véletlenül írjuk így: a Lens nevű fejlesztés lényegét az azt működtető mesterséges intelligencia adja, szinte varázsütésszerűen: elég csak ráirányítja a telefont az adott dologra, például egy étterem kirakatára, és a szolgáltatás máris megkeresi, melyik vendéglátóhelyről van szó. Sőt, azt is megmondja, milyen értékeléseket kapott a hely, így azt is, érdemes-e betérni.

A Lens természetesen nemcsak az éttermek kiválasztásában segíti használóját, nagyon sok másban is: megtetszett egy növény, de nem tudja a nevét? Fogja rá a telefont, a Lens pedig azonnal kikeresi, és közben megmutatja magát a boltot is, ahol kapható.

A fejlesztés egyedüli hátrányát a támogatott készülékek csekély száma jelentette, sokáig ugyanis csak a vállalat Pixel 2-es telefonjain működött. Aztán bevonták az iPhone-okat és az összes, frissebb Androiddal rendelkező mobilt. Az idei I/O konferencián pedig kiderült, újabb gyártók telefonjain teszik elérhetővé, a lista pedig valóban hosszú lett: a Google közlése szerint az LG, a Motorola, a Xiaomi, a Sony, a Nokia, a OnePlus, az ASUS egyes készülékein, valamint a felén kevésbé ismert TCL és a BQ bizonyos mobiljain is használható lesz.

A konferencián elhangzott az is, hogy a fejlesztés immár nem a Fotókba beépülő okosságként működik tovább, hanem a támogatott mobilok kamerájába ágyazódott eszközként. Közben fejlettebb is lett, ugyanis több mindenre, köztük szövegre is képes rákeresni, ami a már említett éttermes példát továbbgondolva látatlanban is nagyon hasznosnak tűnik: elég lesz ráirányítani az ismeretlen ételre, a kereső máris feldobja azt, a kapcsolódó ismertetővel vagy a hellyel, ahol fogyasztani lehet. Ugyanez a berendezési tárgyakra és a ruhaneműkre is igaz.

A Google közlése szerint a fejlesztés az elkövetkező hetekben érkezik meg a támogatott gyártók készülékeire. Azt egyelőre nem közölték, pontosan mely telefonokon fog működni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!