szerző:
hvg.hu

Több, prevenciós céllal készült funkciót is bevezet felületén a YouTube, melyekkel nemcsak ellenőrizhető, szabályozható is lesz a videónézéssel töltött idő.

Ahogy az okostelefon, úgy az alkalmazások és az elérhető szolgáltatások is kiválthatnak bizonyos függőséget, ez alól pedig a YouTube sem kivétel. A helyzet komolyságot jól mutatja, hogy csak a magyar fiatalok napi két órát töltenek azzal, hogy a videómegosztón elérhető felvételeket nézik, de ennél alighanem sokkal rosszabb helyzetek is előfordulnak.

Valószínűleg ezért is döntöttek úgy a YouTube-nál, hogy megpróbálják elejét venni a problémáknak, vagy valamennyire orvosolni a már kialakult függőséget, azáltal, hogy több, prevenciós céllal készült funkcióval bővítik a videómegosztóhoz tartozó appot.

Az újdonságok egyike egy emlékeztető, amely beállítástól függően, 15, 30, 60, 90 vagy 180 percenként, videónézés közben fog megjelenni, azt üzenve, hogy ideje egy kis szünetet tartani. A Google közlése szerint a funkció opcionális, használata tehát nem lesz kötelező, bármikor ki lehet majd kapcsolni.

A következő az értesítések beállításához kapcsolódik, ebből kettő is van: egyfelől csökkenthető lesz a YouTube-tól érkező jelzések száma (például amikor valaki új videót tölt fel), másrészt az értesítéseket le is lehet majd némítani, illetve kapcsolni bizonyos időre. Utóbbiak szintúgy ki/bekapcsolhatók lesznek, vagyis nem kötelező jelleggel teszik őket elérhetővé.

A harmadik újdonság leginkább az aggódó szülőknek lehet hatásos fegyvernem, ha úgy érzik, csemetéjük túl sok időt tölt a videómegosztó felületén: minden adatlapon megjelenik majd egy új fül, amellyel napi és heti lebontásban is látható, így pedig ellenőrizhető lesz, hogy az elmúlt időszakban mennyit youtube-ozott valaki.

A funkciók többségét már a következő napokban bekapcsolja a Google, az adatlapos ellenőrzésre viszont még kicsit várni kell, az az előttünk álló hónapok során élesedik majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Igazi álomfunkció jön a telefonos YouTube-ra

Hamarosan minden felhasználó számára elérhetővé teszik a fizetős YouTube egyik leghasznosabb funkcióját. Ez az, amelyre mindenki évek óta vágyik: ingyenes lesz a háttérből szóló YouTube, a kép a képben funkció.