szerző:
hvg.hu

A Facebook számára elemi érdek, hogy a felnövekvő generáció ne féljen a Facebooktól, hanem használni akarja azt. Ennek kapcsán indítottak egy új, edukációs portált.

Bármennyire is csábító a fiatalok számára a közösségi oldalak használata, és tűnik úgy, hogy "abból úgysem lehet baj", valójában ez nem így van. A legtöbb probléma épp abból származik, hogy ezek a felhasználók nincsenek tisztában a legalapvetőbb adatvédemi szempontokkal sem, ha pedig beüt a baj, csalódottan fordulhatnak el a közösségi oldalaktól. (Arról nem is beszélve, hogy milyen következményekkel járhat, ha mások megszerzik az adataikat.) A Facebook éppen ezért egy újfajta módszerrel próbálkozik, hogy edukálja a veszélyt kevésbé érző fiatalokat (is).

Zuckerbergék a napokban indították útnak a Youth Portalt, ami Ifjúsági portálként már Magyarországon, magyar nyelven is elérhető. Ahogy az oldal bemutatkozó szövegében is írják:

Ez egy útmutató mindenhez, ami Facebook: általános tippeket, bennfentes trükköket és fontos információkat olvashatsz az adatvédelemmel és a biztonsággal kapcsolatban, és minden mást, amire szükséged van, hogy a Facebook remek élményeket kínáljon számodra.

Az oldal célja, hogy a fiatalokhoz közelebb hozza és érthetőbb, emészthetőbb formában tálalja, miért is elemi érdek az adatvédemi szempontok betartása.

A Tippek és források bekezdés Alapelvek almenüjében például olyan fontos szabályokkal találkozhatnak a felhasználók, mint például, hogy kiknek engedjük meg, hogy az ismerősünk legyen a Facebookon, milyen jelszót válasszunk, és hogyan vigyázzunk arra. Emellett kiemelik még az 5 másodperces szabályt is, vagyis, hogy a felhasználó gondolkodjon, mielőtt posztolna valamit.

©

Az Ifjúsági portál ezen kívül még a közösségi oldallal kapcsolatos alapvetéseket is elmagyarázza, ahogy azt is, mi számít erős jelszónak, vagy miért van szükség kétfaktoros azonosításra.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!