szerző:
hvg.hu

Fizetős és ingyenes verziót is kínál majd vadonatúj, YouTube Music néven induló szolgáltatásában a népszerű videómegosztó, melyhez különálló app és számítógépre letölthető alkalmazás is készül. A lépéssel egyidőben két szolgáltatás is megszűnik létezni.

A YouTube-on való fizetős zenehallgatás lehetősége nem új, hiszen ilyet kínált a 2014-ben bemutatott YouTube Music Key is. A szolgáltatás azonban nem volt túl sikeres, így később beolvasztották a YouTube Red nevű alternatívájába, amely reklámmentes és háttérben futó videónézést is biztosított előfizetőinek.

Csakhogy zenék szempontjából ez sem bizonyult annyira jó lépésnek, hiszen a konkurens szolgáltatások, az Apple Music és a Spotify is folyamatosan bővíteni tudták fizetős bázisukat. Utóbbi mostanra 70 millió embert számlál, ami kétség kívül hatalmas üzlet. Éppen az Apple sem szégyenkezhet, a vállalat hasonló szolgáltatásért az utolsó adatok szerint 30 millióan fizetnek. Érthető tehát, hogy miért is akar felkapaszkodni a Google a YouTube-bal oda, ahol a két cég játszik, és már azt is tudni, mivel szándékoznak ezt meglépni.

©

A cég közlése szerint május 22-én debütál YouTube Music nevű, fizetős és ingyenes zenehallgatást is biztosító újdonságuk, amely a videómegosztó hatalmas adatbázisát használja majd. A szolgáltatás alapból díjmentes lesz, de ebben az esetben reklámok lesznek benne. A prémium változatot havi 9,99 dollárért lehet igényelni, cserébe reklámok nélküli, háttérben való zenehallgatás jár, de aki előfizet, az le is tudja tölteni a számokat. Ezzel együtt megszűnik a régebb óta működő Google Play Music, melynek aktív előfizetőit átköltöztetik a YouTube Musicra.

Szintén eltűnik a YouTube Red, a helyére pedig a YouTube Premium nevű opció érkezik, amely a Redhez hasonlóan a háttérben is működik majd, ugyanúgy reklámmentes lesz, a felvételeket pedig le is lehet tölteni. Mivel az újdonság alapból tartalmazza majd a YouTube Musicot és a YouTube Originals videóit, ezért kicsivel drágább is lesz, havi 11,99 dollárba fog kerülni. A Redet használók a Musichoz hasonlóan pluszköltségek nélkül, ingyen válthatnak az új szolgáltatásra. Aki ráadásul most is Red-előfizető alapból olcsóbban, a Music 9,99 dolláros áráért kapja meg.

©

A Google közlése szerint a YouTube Music a Spotifyhoz hasonló böngészési lehetőséget és a hangulatnak megfelelő válogatásokat is kínál majd. Példa gyanánt a konditermes edzést hozták fel, hogy ha valaki adrenalinfokozó ütemre vágyik, a szolgáltatásban elérhető témák közül válogatva könnyen megtalálja majd a hozzáillő zenelistát. A kezelhetőséget egy teljesen új alkalmazás, illetve számítógépre letölthető felület segíti majd.

©

A május 22-én debütáló YouTube Music első körben csak néhány országban lesz elérhető, ezután fokozatosan terjesztik majd ki egész Európára, így Magyarországra is.  A YouTube Premium eleinte szintén csak pár államban fog működni, ezután következnek majd az európai országok.

Ha értesülni szeretne, amikor Magyarországról is elérhetővé válnak az új szolgáltatatások, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Igazi álomfunkció jön a telefonos YouTube-ra

Hamarosan minden felhasználó számára elérhetővé teszik a fizetős YouTube egyik leghasznosabb funkcióját. Ez az, amelyre mindenki évek óta vágyik: ingyenes lesz a háttérből szóló YouTube, a kép a képben funkció.