szerző:
hvg.hu

A Freedom from Facebook nevű mozgalom négy különböző cégre daraboltatná fel a Facebookot. És nem elképzelhetetlen, hogy ez össze is jön nekik.

Az elmúlt években számtalanszor felmerült már, hogy aki regisztrált a Facebookra, annak nincsenek biztonságban az adatai. Erről hol hangosabban, hol kevésbé észrevehető módon lehetett hallani, a Cambridge Analytica kapcsán kirobbant botrány óta azonban egyértelműen felerősödtek és jól hallhatóvá váltak a kritikus hangok. Hétfőn pedig elérkezett a pillanat, ami a Facebook számára a vég kezdete is lehet.

A Gizmodo beszámolója szerint május 21-én több szervezet együttes összefogásával útnak indult a Freedom from Facebook (magyarul nagyjából: Szabadulás a Facebooktól) mozgalom. A beszédes nevű kezdeményezés képviselői egy petíciót is közzétettek, amely igen erős követeléseket tartalmaz.

A beszámoló szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (Federal Trade Commission, FTC) azt várják, kényszerítse ki, hogy a Facebookot négy különböző cégre darabolják fel. Azt szeretnék, ha

  • az Instagram, a WhatsApp, a Facebook és a Messenger önállóan működnének,
  • a különböző közösségi oldalak képesek legyenek az együttműködésre, valamint
  • hozzanak létre olyan erős adatvédelmi irányelveket, amelyek valóban képesek megvédeni a felhasználókat.

A petíció mellett egy online kampányt is indított a Freedom from Facebook, amelyben a Facebook- és Instagram-felhasználókat célozzák meg többek között olyan mondatokkal, mint hogy "a Facebook még mindig megsérti a magánéletedet" vagy hogy "Zuckerbergnek túl nagy hatama van, vissza kell vennünk tőle". A hirdetéseket a Zuckerbergtől független platformokon is futtatják, mint például a Twitter.

©

A mozgalom képviselői szerint a Facebook naponta befolyásolja, hogy milyen híreket lássunk, a konkurencia felvásárlásával pedig monopol helyzetbe kerül és megöli az innovációt és a választás lehetőségét. Emellett folyamatosan monitorozza a felhasználók szokásait, legyen szó számítógépes vagy mobilos felhasználásról.

Könnyen lehet, hogy a mozgalom célt tud érni, az elmúlt hónapokban ugyanis a republikánusok és a demokraták is támadták a Facebookot a vállalat adatkezelése miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!