szerző:
hvg.hu

A kenyai Filmügyi Tanács külön engedélyhez köti, hogy valaki videót tegyen közzé az interneten. Aki ezt megszegi, súlyos büntetésre számíthat.

Képzelje el: a hétvégi baráti/családi sütögetésről készít egy videót a mobiljával, feltölti azt a Facebookra, Instagramra vagy épp a YouTube-ra. Nem egy szokatlan dolog, ugye? És most képzelje azt is hozzá, hogy másnap pedig azzal kopogtat az ajtaján rendőrség, hogy vagy fizessen ki egy több százezer forintos büntetést, vagy 5 év börtönt kap. Elképzelhetetlen? Pedig Kenyában hétfő óta pontosan egy ilyen törvény él.

A The Next Web beszámolója szerint május 28-án lépett hatályba az az új törvény melynek értelmében tilos bármilyen videót feltölteni vagy közvetíteni a közösségi oldalakon (vagy bármilyen más internetes felületen). Ehhez ugyanis hétfő óta egy külön engedély kell, amit a kenyai Filmügyi Tanács bocsájt ki.

©

Ha valaki megszegi a törvényt – vagyis az engedély hiányában tölt fel/közvetít videót –, arra 1000 dolláros (kb. 270 ezer forintos) bírság szabható ki, vagy akár 5 év börtönnel is büntethető.

Sokan úgy vélik, az ország vezetése cenzúrázni akarja a videókat, hiszen a legtöbben valószínűleg nem fogják kiváltani a "forgatási engedélyt", a büntetést viszont nem kockáztatják meg azzal, hogy videózzanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!