szerző:
hvg.hu

Egy új szabványnak köszönhetően a jelenlegi módszereknél sokkal egyszerűbben – és adott esetben olcsóbban – megoldható, hogy hálózatba kapcsoljunk különféle routereket, így jobb legyen a wifis lefedettség a házban.

Egy kis lakásban általában bőven elég, ha csak egy routert használ valaki, hiszen az is képes lehet lefedni az egészet. Ha azonban már egy nagyobb alapterületű, vastag falú vagy akár emeletes házról beszélünk, lehetnek problémák a jelerőséggel. Éppen ezért az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek az úgynevezett mesh routerek – vagyis azok, amelyekből kettőt-hármat használva már az egész ingatlan lefedhető. (Mi is teszteltünk ilyet, a Netgear különleges routeréről itt olvashat.)

Ezek népszerűségének oka, hogy míg alapvetően szükséges némi szaktudás egy ilyen hálózat kiépítéséhez, addig a mesh routereket elég csak telepíteni, a szoftver szinte mindent elvégez helyettünk. Egy probléma azonban ezzel a megoldással is van a routereket ugyanattól a gyártótól kellett megvásárolni, hogy képesek legyenek minden probléma nélkül kommunikálni egymással. Nemrég azonban az eszközminősítéssel foglalkozó iparági szövetség, a Wi-Fi Alliance már elismeri EasyMesh nevű szabványt, amely lehetővé teszi, hogy az úgynevezett mesh routerek más gyártók routereivel is képes legyen együttműködni.

A szabványt nem kötelező alkalmazniuk a gyártóknak. De amelyik eszköznél elérhetővé teszik, azt bármely más máskájú, szintén EasyMesh-képes eszközzel össze lehet kapcsolni annak érdekében, hogy a teljes lakásban jó legyen a lefedettség.

Ha egyetlen routerrel szeretné minél jobban lefedni otthonát, akkor itt talál egy programot, amellyel bemérheti, hova is kell tennie a lakásban a routert ahhoz, hogy minél erősebb legyen a wifi-jel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!