szerző:
MTI

Közönség előtt jóval hangosabban kárognak és segítséget hívnak a hollók - állapították meg osztrák kutatók.

A felső-ausztriai Cumberland Parkban a vaddisznók etetésekor gyakran gyűlnek össze szabadon élő hollók, amelyek az ételt próbálják ellopni. A legjobb darabokért harcba kezdenek, az erősebbek rá is támadnak gyengébb fajtársaikra. A megtámadottak segítségért „kiáltanak", károgásuk kifejezetten a közönségnek szól a szakértők szerint, akik kutatásukról a Proceedings of the Royal Science B című szaklapban számoltak be.

Amennyiben jelen vannak az áldozat rokonai és „barátai", gyakoribbak a segélykérő károgások. Ha viszont a táplálékot fogyasztó csapatban a támadó rokonai is ott vannak, kevesebb ilyen károgást hallatnak – közölte a Bécsi Egyetem Konrad Lorenz Kutatóintézetének két munkatársa, Georgine Szipl és Thomas Bugnyar vezette csoport.

©

A madarak a tudósok szerint nagy tudással rendelkeznek a közönség összetételéről és rugalmasan alkalmazzák ezt a tudásukat. Ha lehetséges, riasztják közelben lévő rokonaikat és barátaikat, hogy azok a segítségükre siessenek. Ugyanakkor óvakodnak attól, hogy a riválisoknak és a támadók barátainak figyelmét magukra irányítsák.

A vadon élő hollók (Corvus corax) jól kiismerik magukat fajtársaik kapcsolati hálójában, bár ezen madarak társadalmi rendszere komplex és gyakran nagyon sok állatot foglal magában. Szezontól, évszaktól vagy a táplálékkínálattól függően 50-100 holló is megjelenhet egy vaddisznó-etetésen – mondta Szipl.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!