szerző:
MTI

Nem adják fel hangjuk egyediségét a delfinek a rájuk jellemző szoros társadalmi kapcsolataik hatására sem. Magas frekvenciájú füttyjelekkel kommunikálnak egymás között, egyfajta névként használva a hangjukat, amelyek segítségével akár nagy távolságokból is azonosítják egymást a víz alatt.

A palackorrú delfinek intelligens lények, amelyek szoros kapcsolatokat alakítanak ki. A populációjukon belül a hímek szoros, többlépcsős szövetségeket hoznak létre, amelyekben többféle kapcsolatok alakulnak ki: laza érdekközösségek és intenzív, egész életen át tartó barátságok is. Főként a párzási időszakban fognak össze a hímek.

A nyugat-ausztrál Cápa-öbölben a Zürichi és a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói 17 kifejlett delfint vizsgáltak és víz alatti mikrofonok segítségével felvételeket gyűjtöttek az állatok hangjairól. Azt kutatták, mennyire hasonlítanak az egyedi jellemzők egy nagyon szoros szövetségen belül és a delfinközösség egy másik kapcsolatrendszerében.

A Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a delfinek szoros társas kapcsolataik ellenére is megőrzik egyedi hívójelüket, amelyek nem hasonlítanak egymáshoz az idő előrehaladásával sem.

©

A szakértők szerint ez szokatlan eredmény, hiszen gyakran előfordul, hogy az állatvilágban a párok vagy csoportok hívóhangja egymáséhoz hasonlatossá válik, hogy ezzel is megerősítsék összetartozásukat. Ez jellemző például a papagájokra, a denevérekre, az elefántokra és az emberszabásúakra. A hím palackorrú delfineknél azonban éppen az ellenkezője történik. Minden hím megőrzi saját egyedi hívóhangját és megkülönbözteti magát partnereitől akkor is, ha nagyon erős kapcsolatot alakított ki velük. Ez segít a sok különböző kapcsolatot szem előtt tartani, így át tudják tekinteni, kik a barátaik, kik a barátaik barátai és kik a vetélytársak. Ennek segítségével a delfinek tudják kezelni összetett társadalmi kapcsolati hálózatukat.

"Az emberek mellett a delfinek az egyetlen élőlények, amelyek megőrzik egyedi 'nevüket', amikor hosszú és szoros kooperatív kapcsolatot alakítanak ki" – mondta Stephanie King, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatója.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!