szerző:
hvg.hu

Az alábbi ambiciózus projekt célja feltérképezni a városok valós és képzelt hangjait.

A Google Maps segítségével a világ legeldugottabb részeire is eljuthatunk, meglátogathatunk különféle városokat, megnézhetünk utcákat, épületeket, csak épp a városra jellemző zajokat nem hallhatjuk. Azaz hogy van már erre is próbálkozás.

A Cities and Memory oldalon egy világtérképet találunk, sok-sok jelzőikonnal lefedve. Bármelyiket választjuk. kétféle hangot érhetünk el: a városét (city) és az emléket (memory). Az előbbi a város igazi hangjait teszi hallhatóvá, míg az utóbbi egyfajta alternatív hangvilágot szólaltat meg.

©

„A hangzás hihetetlenül fontos, azonban mintha háttérbe szorulna az elsősorban a vizualitásra épülő digitális kultúrában” – állítja a projekt ötletgazdája. A Cities and Memory projekt célja, hogy segítsen felfedezni és átértékelni a körülöttünk lévő világ igazi hangjait. Jelenleg a projekt több mint 1800 hangmintát tartalmaz mintegy 70 országból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonlóan érdekes weboldalakról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!