szerző:
hvg.hu

Az IKEA két év múlva már sem az áruházaiban, sem az éttermeiben nem akar majd egyszer használatos műanyagot látni.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett legalább akkora probléma, hogy lassan belefulladunk a műanyagszemétbe. Ám míg előbbiről rendszeresen hallani, a tengerekben úszó szemétszigetekről szóló hírek és a műanyag okozta problémák csak az elmúlt hónapokban jutottak el a közvéleményig. Szerencsére azonban úgy tűnik, gyorsabb lesz rá a válasz, mint a légszennyezésre.

Május végén például kiderült, a teljes EU-ban betiltanák a műanyag fültisztító pálcikát, a szívószálat és a műanyag evőeszközöket, világszerte pedig már több mint 60 ország tesz már intézkedéseket a műanyaghulladékok egyre súlyosbodó problémájának kezelése érdekében. Most pedig egy világcég állt be a műanyagot ignorálók sorába.

©

A CNN Money beszámolója szerint az IKEA a napokban elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ra minden áruházából és étterméből kitiltsa az egyszer használatos műanyagokat. Mindez azt jelenti, hogy beszünteti a műanyag szívószálak, tányérok, poharak, hűtőzacskók, műanyaggal bevont papírtányérok és poharak, illetve szívószálak árusítását. Emellett az éttermekből is eltűnnek a szívószálak, műanyag poharak és minden más, egyszer használatos műanyag eszköz.

Az IKEA szerint mindez egy nagyobb stratégia része, amelyben 2030-ra szeretne egy élhetőbb bolygót teremteni. Ennek köszönhetően 2020-ra már csak megújuló energiaforrásból dolgozna, és a termékeit is újrahasznosított anyagokból állítaná elő. A házhozszállításban pedig szintén zéróemissziós értéket érne el 2025-ig.

©

Az IKEA eddig 1,7 milliárd eurót (mintegy 534,6 milliárd forint) fektetett a megújuló energiába. A jövőben 416 szélturbinát építene, eddig pedig már több mint 750 ezer napelemet telepített az IKEA épületeire.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!