szerző:
hvg.hu

Egy szabadalmi vita célkeresztjébe került a Google: egy lengyel számítógépes szakember ötletét szabadalmaztatná a sajátjaként.

Jarek Duda, a lengyel (krakkói) Jagelló Egyetem informatikusa néhány évvel ezelőtt fejlesztette ki az ANS (asymmetric numerical systems) nevű tömörítési technológiát. Ahelyett viszont, hogy szabadalmaztatta volna, azt akarta, hogy ha minél többekhez eljutna, minél többen használnák, ezért nyilvánosan (és ingyen) elérhetővé tette. Még olyan nagyvállalatok, mint a Google, a Facebook és az Apple is használták, több, ezen a tömörítésen alapuló szoftvert is fejlesztettek.

ANS: Jarek Duda bárki számára elérhetővé tette
©

Most viszont a Google a sajátjaként szabadalmaztatná ezt a technológiát, bár magát a tényt tagadja a keresőóriás – írja az Ars Technica. A Google, pontosabban szabadalmi joggal foglalkozó ügyvédei azt állítják, hogy Duda csupán egy elméleti koncepciót alkotott, ami önmagában nem szabadalmaztatható. Viszont ők most az elmélet egy konkrét alkalmazását szabadalmaztatnák, amit a saját mérnökeik dolgoztak ki.

Jelen pillanatban a lengyel szakember áll nyerésre, legalábbis az európai szabadalmi hatóságok Duda pártján állnak az előzetes döntéshozatalban. Ennek ellenére a Google tovább folytatja a szabadalmi eljárást az Egyesült Államokban. Duda azt szeretné, ha a Google elismerné őt eredeti feltalálónak, és jogilag garantálná, hogy az esetleges szabadalom bárki számára elérhető maradna. De ami még jobb, felhagyna az eljárással kapcsolatos szabadalmi törekvéseivel.

Az ANS tömörítés egyébként azért olyan fontos a Google számára, mert akár 30-szor hatékonyabb lehet a korábbi algoritmusoknál. Jelentősen és minimális veszteséggel csökkentheti a videófájloknál továbbítandó információkat, és ezzel ideális a netes alkalmazásokhoz.

Ha tudni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!