szerző:
hvg.hu

Summit – magyarul csúcs, csúcspont, tetőpont. A sokszor, sok helyen használt angol kifejezés a számítástechnikába is bevonul, az amerikaiak ugyanis megépítették a világ immár legerősebb szuperszámítógépét, a Summitot.

A napokban már mi is beszámoltunk arról, hogy visszavette a vezetést az Egyesült Államok Kínától a szuperszámítógépek világában, immár amerikai a legerősebb szuperkomputer. (A szuperszámítógépek idei toplistája a hónap végén jelenik majd meg.)

De mit is tud ez az amerikai gép a kínai ellenében? Nos, a tavalyi bajnok, a Sunway TaihuLight 93 petaflop/másodperc sebességgel dolgozik, míg a tennessee-i Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban, az IBM, az Nvidia, a RedHat és az InfiniBand szakembereinek közreműködésével épített gép sebessége 200 petaflop másodpercenként, azaz 200 ezer trillió lebegőpontos műveletet végez másodpercenként. Hogy ez mit is jelent, azt a The Hacker News világítja meg: ez a műveletszám annyi, mint ha a Föld 7,6 milliárd lakosának mindegyike 26,3 millió számítást végezne el egy számológépen egyetlen másodperc alatt.

©

A Summit 4608 szervert tartalmaz, valamennyiben két IBM Power9 CPU ügyködik 3,16 GHz-es, 22 párhuzamosan dolgozó maggal. Ez összességében nagyjából 200 ezer processzormagot jelent. Minden Power9 áramkör hat Nvidia Tesla V100 GPU-hoz kapcsolódik. A rendszer több mint 10 petabájtnyi RAM-ot tartalmaz. A Summitot kezdetben asztrofizikai, rákkutatási, a fúziós energiával és a függőségek kezelésével kapcsolatos feladatokra használják.

Az IBM egyébként építi már a Summit kisebb változatát. A Sierra nevű gép feldolgozási sebessége 125 petaflop lesz másodpercenként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!