szerző:
hvg.hu

Több mint egy hónapja, hogy aktivizálta magát a Kilauea, de továbbra sem tűnik olyannak a helyzet, hogy a vulkánkitörés rövid időn belül abbamaradna. Amerikai geológusok közben folyamatosan méréseket végeznek, néhány döbbenetes eredményt pedig meg is osztottak.

Pokoli heteket él meg mostanában Hawaii, hiszen május elején tombolni kezdett a Kilauea, a folyamatos kitörések miatt pedig esély sem mutatkozik rá, hogy valamelyest legalább csillapodna a helyzet – egyelőre legalábbis nagyon úgy tűnik.

Az amerikai geológiai intézet szakemberei időközben több mérést is elvégeztek, illetve végeznek ezekben a napokban is. Méréseik során arra is kíváncsiak voltak, mégis mekkora az a mennyiség, amely eddig a földfelszínre került a tűzhányó által termelt lávából. Az első eredményeket már megosztották, és mint kiderült, döbbenetes számadatokról van szó.

©

Eszerint a Kilauea május 3-a óta tartó folyamatos kitörése során 113,5 millió köbméter kőzetolvadékot lökött ki, majd terített szét a felszínen, amely a szakemberek számításai szerint 45 400 olimpiai úszómedence és 11,3 millió teherautó tartalmának felel meg. Más szemszögből nézve: ez a lávamennyiség egész Manhattant képes lenne betemetni, úgy, hogy közben több mint két méter mélyre nyomná le a föld alá a teljes városrészt.

Wendy Stovall vulkanológus szerint a grandiózusnak tűnő számok valójában nagyon elmaradnak a szintén Hawaiin található Mauna Loa utolsó, 1984-ben bekövetkezett kitörésétől. Az a tűzhányó ugyanis csaknem még egyszer annyi magmát termelt ki magából, mint amennyit a Kilauea esetében nemrég összeszámoltak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!