szerző:
hvg.hu

Újabb menetéhez érkezett az Apple kontra hatóságok viadal: most épp a cupertinóiak visznek be egy ütést.

Az Apple bejelentette, hogy változtat az iPhone-ok beállításán, annak érdekében, hogy senki se férhessen hozzá egy zárolt telefon információihoz. Magyarázatul is szolgálnak: az Apple megpróbálja megvédeni a felhasználóit, különösen azokban az országokban, ahol a telefonokat könnyen megszerezhetik a bűnözők, no meg a rendőrség.

Az Apple megváltoztatja az alapértelmezett beállításokat az iOS-ben, hogy megszüntesse a kommunikáció lehetőségét az USB porton keresztül, amennyiben már egy órája zárolt állapotban van a készülék.

Ezt a portot használják ki egyébként az olyan megoldások, mint amilyen a GrayShift cég GrayKey készüléke, hogy megkerüljék azokat a biztonsági beállításokat, amelyek korlátozzák a hibásan bevitt jelszavak számát. Az ilyen eszközök a beállítások megváltoztatása után már nem tudnak majd kódot futtatni, ha letelt az a bizonyos óra. Emiatt a rendőrségnek és a hackereknek csupán 60 percük lesz arra, hogy hozzáférjenek a telefonokon tárolt információkhoz, és ez – a biztonsági kutatók becslése szerint – 90 százalékkal csökkentheti a sikeres hozzáférések számát.

©

Alig egy hónapja már adott egy lehetőséget az Apple az információikat védeni kívánó felhasználók kezébe – erről itt olvashatnak.

A mostani új beállításokat is kemény kritikák érhetik majd az amerikai bűnüldöző szervek részéről, akik folyamatosan azért kampányolnak, hogy változzanak a jogszabályok, és a technológiai vállalatok legyenek rákényszerítve arra, hogy hozzáférést adjanak ügyfeleik telefonjaihoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!