szerző:
hvg.hu

A Microsoft után a Google is frissítette a fordítója mobilos verzióját. A program ezután a mesterséges intelligencia segítségével dolgozik a kezünk alá, és a korábbinál többször internetkapcsolat nélkül is.

Ha az embernek külföldre kell mennie, előfordulhat, hogy a nyelvi akadályok leküzdésére valamilyen okostelefonos fordító alkalmazást használjon. Az Európai Unión belül ez még alapvetően nem is lenne nehéz, hiszen ma már az EU-s országokban is ugyanúgy használhatjuk a mobilnetünket, mint idehaza, de ha az EU-n kívül van dolgunk, már nehezebb a helyzet. Ilynekor jön jól, ha az alkalmazással offline is fordíthatunk, igaz, ilyenkor a végeredmény talán kevésbé pontos.

A Microsoft ezért nemrég lépett egyet, és bejelentette: netkapcsolat nélkül is használni lehet a Translator alkalmazásukat, amit a neurális hálózatok segítségével treníroztak. Akkor a redmondiak azzal dicsekedtek, hogy az offline szolgáltatásuk fejlettebb, mint a Google-é. A válasz természetesen nem maradhatott el.

A Google  elkészítette az androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre is elérhető Fordító alkalmazás azon változatát, amelyben az offline fordítást szintén a mesterséges intelligencia segítségével végzi el az app.

©

A Google fejlesztői szerint a napokon belül megérkező frissítésnek köszönhetően 59 nyelvre fordít majd az alkalmazás offline, de, hogy a magyar közte lesz-e, azt egyelőre nem tudni. A nyelvi csomagok egyenként 30-40 MB-ot foglalnak el a készülék tárhelyéből, a Google szakemberei szerint viszont nem kell attól tartani, hogy a Fordító használatához erős készülék kell majd.

A frissítések legkésőbb július 15-éig mindenkihez megérkeznek, így a napokban mindenkinek érdemes ráfrissíteni az alkalmazásra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!