szerző:
hvg.hu

A Windows 10 digitális asszisztensében lévő hibát kihasználva hozzá lehet férni a még lezárt számítógépekhez is.

Nem csupán az aktuális Windows-verziót, a gépeken megtalálható digitális asszisztenst, Cortanát is folyamatosan fejleszti a Microsoft, hogy a felhasználók minél könnyebben kezelhessék az oprendszert és azzal együtt számítógépüket.

Egy frissítés útján bekerült nem várt probléma miatt azonban komoly gond adódott az azóta már a mobilokra és az Outlook levelezőbe is beköltözött virtuális segéddel: a McAfee szakemberei szúrtak ki egy sérülékenységet, amit kihasználva Cortana segítségével még a lezárt számítógépekbe is be lehet jutni. Igaz, a hiba kihasználásához közvetlen, azaz fizikai kontaktust igénylő kapcsolatba kellett kerülni a géppel, így érheti el a támadó, hogy lezárt képernyőn keresztül is be tudja hívni a digitális asszisztenst.

Annyira, hogy a Microsoft kedden kiadott egy fontos biztonsági frissítést, amely betömi a biztonsági rést. Ha a szoftverfrissítések nem települnek automatikusan a gépére, látogasson el a Gépház Frissítés és biztonság szekciójába. A csomag letöltése után (illetve az automatikus frissítés megtörténte után) újra kell indítani a számítógépet, a hibajavítás akkor települ és aktiválódik majd.

Ha valaki ezek után sem lenne teljesen nyugodt, annak azt javasolják, kapcsolja ki az asszisztens (a gép) lezárt állapotban való használhatóságát, hiszen Cortana ettől a rendszerbe belépve még ugyanúgy figyel és reagál a parancsokra, a kikapcsolással mindössze egyetlen kényelmi funkció nem fog működni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!