szerző:
hvg.hu

A Google Cloud növekvő felhasználói száma miatt újabb transzatlanti kábelt helyez el az Atlanti-óceán mélyén a keresőóriás. A Vöröskereszt atyjáról elnevezett optikai eszköz a tervek szerint az Egyesült Államok és Franciaország között fog működni, és már 2020-ban bekapcsolják.

Az óceánok mélyén elhelyezett internetkábelek nagyon is valóságos projektek, annyira, hogy több ilyen kábel most is megtalálható a vizekben. Ezek általában azért készülnek, hogy az adott szolgáltatás jobb és stabilabb legyen, de olyan eszköz is van már, amelyik a sebességet növeli: azon például 160 terabittel jön a Facebook.

A víz alatti kábelek terén a Google sem ismeretlen versenyző, sőt januárban három új vezetéken is elkezdtek dolgozni, és most újabb csatorna létesítésére készülnek. A Vöröskereszt atyjáról, Henri Dunantról elnevezett kábel a Google felhőszolgáltatását igyekszik majd stabilabbá tenni Franciaország és az Egyesült Államok (az ottani végpont Virginia) között. A projekt azért is jelentős, mert szűk két év múlva, már 2020-ban üzembe helyeznék, a szakembereknek így nem csupán jól, de gyorsan is kell dolgozniuk.

©

A vonatkozó blogbejegyzés szerint a kábel építése korántsem egyszerű feladat, ráadásul nem kis nehezítő tényező, hogy az egyik legjobban terhelt útvonalon kell összerakni. És miután egy ilyen projektet általában hosszú hónapok egyeztetése és papírmunkája előz meg (a pénzügyi részről nem is szólva), az fel sem merülhet, hogy nem sikerül. De hát bízzunk benne, hogy a Google már van annyira tapasztalt, hogy egy ilyen kaliberű fejlesztés sem fog majd ki rajta.

©

Az óceánok mélyén futó optikai kábelek karbantartása egyébként nem is mindig olyan egyszerű feladat. Időnként például cápák is rágcsálják a vezetékeket, egyet sikerült levideózni is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!