szerző:
hvg.hu

Egy 360 fokos VR-felvételnek köszönhetően körbejárhatunk egy ősi egyiptomi sírkamrában, II. Ramszesz fáraó felesége, Nofertari királyné sírjának belsejében.

Nemrég felnyitották azt a titokzatos fekete szarkofágot, amelynek megnyitásától több szakértő óva intett. Végül semmi baj nem történt, csupán találtak benne némi vörös folyadékot, amelybe már több tízezren szeretnének belekóstolni. Erre ugyan virtuálisan nincs lehetőség, arra viszont igen, hogy egy nem kevésbé érdekes egyiptomi sírkamrába betekintést nyerjünk, otthonról.

Az i.e. 13.század első felében élt Nofertari egyiptomi királyné sírja az egyik legjobb állapotban fennmaradt síremlék, ami persze nem jelenti azt, hogy ne kellett volna restaurálni. E munkálatokra 1986 és 1992 között került sor, és ugyan 1992 novemberétől látogatható a síremlék, de csak ritkán nyitják ki a turisták előtt.

Most viszont bárki barangolhat II. Ramszesz fáraó felesége sírkamrájának belsejében, köszönhetően egy új, 360 fokos VR-videónak, amelyik egy háromfős csoport (Experius VR) munkája. A sírkamra leképezéséhez a Leica Geosystems 3D szkennerét használták – ez az eszköz digitálisan, milliméteres pontossággal tapogatja le a fizikai környezetet. A csapat ezzel a szkennerrel készítette el a sírkamra térképét, majd erre helyeztek több ezer DSLR fotót, hogy a valósághoz hűen tudják bemutatni a síremléket, sőt azt körbejárhatóvá tegyék.

Bár az alábbi videóban is körbejárhatjuk a síremléket, a „kirándulás” azért VR-szemüveggel az igazi. Az ehhez tartozó anyag elérhető a CuriosityStream weboldalán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!