szerző:
hvg.hu

Az Egyesült Államokban az összeesküvés-elméleteiről ismert Alex Jones több Facebook-oldalát is törölték Zuckerbergék, az Apple és a Spotify eltávolította a podcastokat a platformjukról, a YouTube pedig törölte a csatornáját.

Európában sokaknak nem csengett ismerősen Alex Jones neve, de az elmúlt hetekben ez megváltozott. Az amerikai férfit leginkább az InfoWars nevű csatornájáról ismerni, ahol rendszerint kendőzetlenül ad hangot véleményének, hol a politikával (és így például Donald Trumppal) kapcsolatban, hol a világot érintő egyéb dolgokról. Gyakran – mondjuk így – figyelmen kívül hagyva mások jogait. Július végén a Facebook 30 napos felfüggesztéssel büntette, miután sokadik figyelmeztetésre sem változtatott stílusán, előtte pedig a YouTube-nál került bajba. Most azonban ennél is szigorúbban csaptak le a konteógyárosra.

Az Apple több száz podcastot törölt az iTunesról és a Podcast alkalmazásából, amelyek Alex Joneshoz vagy az InfoWarshoz kötődtek. A cég indoklása szerint azért, mert nem tolerálják a gyűlöletbeszédet. De lépett a Facebook, a YouTube és a Spotify is.

A Facebook szintén hétfőn törölte az InfoWars oldalt – ők is a gyűlöletbeszédre hivatkozva –, a YouTube-csatornája pedig elérhetetlenné vált. Jones minderre Twitteren reagált, aki szerint a világ legerősebben cenzúrázott csatornája lett az övé.

Mindeközben a Spotify sem tolerálta tovább a konteógyáros munkásságát, hétfőn törölték az adásait tartalmazó lejátszási listákat. Közleményükben azt írták, mivel a The Alex Jones Show folyamatosan megsértette a közösségi irányelveket, kitiltották készítőjét a platformról.

Azt a Mashable vette észre, hogy az InfoWars hivatalos alkalmazása továbbra is elérhető mind az Apple-féle App Store-ban, mind a Google-féle Play áruházban. Igaz, nem túl népszerű: nyilvános adat ez utóbbi helyen látszik, a számláló 10 ezernél valamivel több letöltést mutat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!