szerző:
hvg.hu

Világszerte a bankok elleni támadásra készülnek kiberbűnözők – tájékoztatott néhány napja az FBI. Azóta bebizonyosodott, hogy nem csak riogatásról van szó.

Egy kiskapun keresztül rosszindulatú programot juttatnak a banki rendszerekbe, aztán átveszik fölöttük az irányítást, és az összes pénzt képesek kivenni az ATM-ekből kiberbűnözők. Az FBI a napokban küldött ki erről egy bizalmas figyelmeztetést a pénzintézeteknek – tudta meg a Krebs on Security blog szerzője. Brian Krebs úgy értesült, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda arra is felhívta a figyelmet, hogy a veszély globális.

Az első áldozatra nem kellett sokat várni: mint kiderült, a héten az indiai központú Cosmos Bank szervereire jutottak be a hackerek, akik több mint 500 millió forintnyi összeget utaltak el maguknak egy kínai bankszámlára. Az ATM-ekben tárolt összegek korlát nélküli felvételével pedig több mint 3,2 milliárd forintnyi indiai rúpiát loptak el. AThe Pioneer című indiai napilap a Cosmos Bank tájkoztatására hivatkozva azt írja: a hackerek nem az ügyfelek számláit csapolták meg, hanem a bank saját számláit. A hadművelethez összesen ország bankautomatáit használtak fel, illetve fosztottak ki a cosmosos számlák terhére.

A módszert az angolszász világban jackpotting néven emlegetik, utalván arra, hogy az ATM-ekből úgy jön a pénz, mint a kaszinókban lévő játékgépekből, amikor kipörgeti valaki a jackpotot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!