hvg.hu Tech

Videójáték a csecsen háborúról

Egy munkanélküli orosz programozó számítógépes játékot szentel a csecsen háborúnak. De nem pénzt, hanem figyelmet akar szerezni.

Panoráma Tech

Amerikai tudós a Huygens meghibásodott adatátviteli csatornájáról

A Huygens európai űrszonda múlt heti bravúros leszállása a Titánra, a Szaturnusz legnagyobb holdjára kétségtelenül az emberi tudomány egyik legnagyobb sikere, ám kis üröm is vegyült a nagy örömbe, mert emberi mulasztás miatt az egyik adatátviteli csatorna meghibásodott, és emiatt a vártnál kevesebb adat érkezett a Huygensről a Casinni amerikai űrszondán keresztül a Földre.

MTI/hvg.hu Tech

Kína ősszel újabb embereket küld az űrbe

Újabb emberes űrexpedíciót hajt végre az ősszel Kína szeptemberben vagy októberben, amikor két űrhajóst indít a világűrbe – jelentette be pénteken Szun Laj-szen (Sun Laiyan), a kínai űrhivatal igazgatója.

MTI Tech

Felkészülés a honvédelmi e-kereskedelmre

A MÁV Informatika Kft. szervezésében megkezdődött a honvédelmi ellentételezési projekthez kapcsolódóan, 80 magyar védelemipari cég számítástechnikai és marketing szakértőinek felkészítése az Epicos e-kereskedelmi portál és az Exostar beszerzési rendszer használatára.

Tech

Már az SAP foga is az Oracle ügyfeleire fáj

Az Oracle és a PeopleSoft egyesülése után a vállalatirányítási szoftverek piaca felbolydult, hiszen senki sem tudhatja, hogy a két nagy cég összeolvadása valóban olyan zavartalan lesz-e, mint ahogy ígérik. A konkurensek (köztük az SAP) persze e helyzetet igyekeznek felhasználni a bizonytalankodók megszerzésére.

hvg.hu Tech

A hackerek királya elmondja, hogy miképpen manipulálnak bennünket

Informatikai rendszerekbe betörni olyan egyszerű mint egy telefonhívást lebonyolítani. A hacker felhív egy tetszőleges céges telefonszámot, és egyszerűen elkéri az egyik felhasználó nevét és jelszavát. Meglepően és ijesztően sok ember hajlandó kiadni ezeket az információkat – állítja Kevin Mitnick a hackerek egykori királya.

MTI Tech

Két orosz műholdat állítottak pályára

Egy katonai és egy tudományos-kutató műholdat állított pályára egy Koszmosz-3M típusú könnyű hordozórakéta, amely a pleszecki űrrepülőtérről startolt csütörtök hajnalban.

MTI Tech

Meteoritra bukkantak a Marson

Meteoritra bukkant a Marson majd egy éve kutató Opportunity amerikai önjáró laboratórium, az elsőre, amelyet valaha is egy másik bolygón megtaláltak - jelentette be szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik tudományos munkatársa.

hvg.hu Tech

Larry Ellison felvázolta az új jövőképet és termékstratégiát

Az Oracle és a PeopleSoft cégek egyesülésével a világ legnagyobb vállalati szoftvereket fejlesztő cége jött létre. A fúzió – mint mindig – reményeket és kétségeket is a felszínre hozott. Az Oracle vezetői a Redwood Shores-i „jósdából” az egész világot igyekeztek megszólítani, s meggyőzni: minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel nagyon meg lesznek elégedve.

Panoráma Tech

A karácsonyi szökőár véglegesen megváltoztatta a Föld látképét

Véglegesen megváltoztatta a tájképet az Indonézia partjai előtt mért epicentrumtól számított 1500 kilométeres körzetben az a tengerrengés, amely a múlt hónapban az Indiai-óceánon előidézte a pusztító erejű szökőárat – jelentették be szerdán holland kutatók.

MTI/hvg.hu Tech

Az európai űrkutatás újabb nagy dobásai

A Huygens európai űrszonda leszállása a Szaturnusz legnagyobb holdjára, a Titánra ráirányította a figyelmet az Európai Űrügynökség (ESA) egyre sikeresebb tevékenységére a kozmikus piacon. A következő években újabb nagy kalandok kezdődnek.

hvg.hu Tech

Győr digitális város lesz

Győrben lezárul a digitális város projekt első, kísérleti szakasza. A fejlesztések szakmai hátterét két nagy nemzetközi cég, az Intel és a Cisco adja. Sőt az Intel Magyarország nem csak tanácsadással, hanem a tesztelést pénzzel is segítette. A várakozások szerint a fejlesztések révén a polgárok olcsóbb és jobb közszolgáltatásokhoz jutnak.

Panoráma Tech

Vércukor- és részegségteszt mobiltelefonon

Egészségtesztelő telefonok forgalmazásába kezdenek a koreai mobilszolgáltatók. A mobiltulajdonosok megmérhetik többek között a vércukorszintjüket, kielemezhetik a látásukat, sőt felmérhetik, hogy elmúlt-e az elmúlt esti tivornya hatása.

Gazdaság

Kürti Sándor, az év üzletembere

Az egyik legismertebb hazai informatikai vállalkozás, a Kürt Rt. mára a világ több pontján leányvállalatokat is működtet. A cég elnöke, Kürti Sándor pedig az elmúlt tíz évben tíz különféle menedzseri és szakmai díjat nyert el.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

A hálón már mindent megtalálnak, sőt azon kívül is

A keresők ma már mindent megtalálnak, néha már azt is, amit nem kellene. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a kereső szolgáltatások közötti vetélkedés az internetről lassan átterjed a felhasználók számítógépeire is. Közben a nem olyan régen még egyeduralkodó Google technológiai előnyét behozták, s a nyakán loholnak versenytársai.

MTI Gazdaság

Betörne a biotechnológiai piacra Magyarország

Hamarosan elkészül az a koncepció, amely meghatározza a biotechnológiai ágazat fejlesztéséhez szükséges vállalkozás-fejlesztési, tőkepiaci és hitelpiaci támogatási eszközöket - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

MTI Tech

Mágneses vihar várható szerdán

Az új esztendő eddigi legerősebb mágneses vihara várható szerdára virradó éjszakán - közölte Moszkvában a földmágnesesség kérdéseivel foglalkozó intézet.

A címlapról ajánljuk