hvg.hu Világ

December 7-én indul a .eu domain nevek regisztrációja

Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiáért felelős biztosa levélben tájékoztatta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési minisztert, hogy 2005. december 7-től az Európai Unió tagországaiban lehetőség nyílik a .eu végződésű, felső szintű domain nevek regisztrációjára.

MTI Tech

Új bolygót fedezek fel egy chilei csillagvizsgálóban

Svájci és francia csillagászok egy naprendszerünkön kívüli új bolygót fedeztek fel a chilei La Sillában működő European Southern Obserevatory-ban (ESO). A bolygó 17-szer olyan nagy mint a Föld, és nagysága a Neptunéval azonos.

MTI Itthon

Sulinet Expressz: összesen 150 ezer új számítógép

A Sulinet Expressz Programnak köszönhetően 150 ezer új számítógép került a háztartásokba, 500 ezer számítógépet újítottak fel, 600 ezer család jutott számítástechnikai eszközhöz - közölte az oktatási tárca. Közbeszerzési eljárás nyomán 55510 nagy értékű hardvereszköz jutott el a közoktatási intézményekhez 6,2 milliárd forint értékben.

hvg.hu Tech

Beindult a Microsoft online biztonsági szolgáltatása

Hónapokig tartó belső tesztelés után a Microsoft szerdán elindította Windows OneCare nevű biztonsági szolgáltatását, amellyel komoly fejfájást okozhat a konkurenciának, s az egyre növekvő biztonsági piacon heves árháborút indíthat el.

hvg.hu Karrier

Az új tiszalöki börtönben már korszerű informatikai hálózat is épül

Tiszalök közelében új börtön épül, amelyet 350 alkalmazott üzemeltet, illetve felügyeli majd a 700 elítéltet. Az épület már az új, egész Európában elfogadott elvárások szerint létesül, így falai között korszerű számítógépes hálózat, IP-telefon rendszer, és korszerű oktatókabinet is helyet kap.

Háló

Tiltott gyümölcsök: politika és pornó

Decemberben jön ki a tervek szerint a Freenet Project legújabb verziója, mely eredeti célján, az anonim internetezésen túlnőve, lekövethetetlen kommunikációs csatornává bővülhet.

Háló

Karácsonyi bevásárlás a neten

A karácsonyi ajándékokra vadászók között egyre többen vannak, akik a bolti tolongás elkerülése és a kedvezmények miatt inkább interneten rendelik meg az ünnepi meglepetéseket. November és december eleje húzószezonnak számít a gomba módra szaporodó hazai online kiskereskedőknek, akik idén is a forgalom dinamikus bővülésére számítanak.

Média

Kihalással javul majd a statisztika?

Utolsók között kullog az EU-ban Magyarország az internet használatában - derül ki egy uniós felmérésből. A netezésre ösztönző kormányzati programok egyelőre nem képesek csökkenteni az évek óta tapasztalható digitális szakadékot.

Gazdaság

Illegális ADSL-szolgáltató

Egy évre előre beszedte a díjakat, internetet azonban "adminisztrációs problémák miatt" nem adott az egyik ADSL-szolgáltató.

ATV Tech

A CA már látja a jövőt

A nevét immár CA-re rövidítő Computer Associates a CA World 2005 nevű konferenciájának európai rendezvényén az óriásvállalat jövőjének irányát, s a legújabb feljesztéseket mutatták be a szakmának, s a sajtó képviselőinek.

Panoráma Tech

Egy másodperccel hosszabb lesz az év

A 2005-ös év egy másodperccel hosszabb lesz, hogy kiegyenlítsék az univerzális időszámítás és a szoláris nap, azaz a Nap látszólagos mozgásán alapuló naptár közötti eltérést.

Panoráma Tech

Orális genetika: az vagy, amit megeszel

Amerikai és kanadai kutatók patkánykísérletekkel kimutatták, hogy léteznek olyan genetikai tulajdonságok, melyek táplálékkal bevitt vegyületekkel tartósan módosíthatók: ennek alapján nem zárható ki, hogy valamikor jövőben bizonyos örökletes betegségeket táplálék-kiegészítőkkel lehet majd gyógyítani.

hvg.hu Tech

A legkisebb lyuk, amit ember fúrt

A Cardiffi Egyetem Gyártómérnöki Központjában egy mindössze 22 mikron (0,022) átmérőjű lyukat fúrtak az úgynevezett EDM ( electro-discharge machining) nevű eljárással. Ennél kisebb lyukat ember fia még soha és sehol nem állított elő.

hvg.hu Tech

A durvaság több millió kombinációja

Közeledik a karácsony, s a szülők előszeretettel vásárolnak gyermekeiknek videojátékokat. A tájékozódás érdekében lehet, hogy felteszik az ártalmatlannak tűnő kérdést gyermeküknek, hogy szerinte melyik a legmenőbb videojáték. S meglehet, hogy egy egyáltalán nem ártatlan választ kapnak.

hvg.hu Tech

Az igaz szerelem egy év után elmúlik

Olasz tudósok szerint az intenzív érzelmekkel és romantikával járó nagy szerelmek időtartama valamivel több, mint egyetlen esztendő.

hvg.hu Tech

Közel a Kazaa végórája

December 5-ig köteles elérhetetlenné tenni hálózatán a szerzői jogvédelem alatt álló tartalmakat a Kazaa-t üzemeltető ausztrál cég. Ezzel, meglehet, ennek a fájlcserélőnek is befellegzett.

hvg.hu Tech

A levegő CO2 tartalma 650 ezer év óta most a legmagasabb

A Föld légkörének felmelegedéséért elsősorban felelős széndioxid-gáz szintje a lékörben ma 27 százalékkal magasabb, mint az ipari forradalom kezdetén, és magasabb, mint elmúlt 650 ezer év során bármikor – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely ezt a tényt az ember tevékenységének tulajdonítja.

hvg.hu Tech

Hamarosan kiépül a katasztrófaelhárítók távközlési rendszere

Egy évek óta húzódó projekt végére kerülhet pont, ha 2007 januárjában üzembe áll az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR), amely a katasztrófavédelem, a rendőrség, a határőrség, a vízügy, a környezetvédelem, a természetvédelem és a polgári titkosszolgálatok szervezeteinek teremt lehetőséget a közvwetlen kommunikációra.

hvg.hu IT-SZALON

Talán kisebb mint kéne, de sokáig húzza

A Sony laptopcsaládjának újabb miniatűr példánya, a Vaio TX-Series 651 jutott el szerkesztőségünkhöz kipróbálásra. A gép teljesítménye ugyan nem veri földhöz a használót, ellenben beépített szolgáltatásai annál inkább.


A címlapról ajánljuk
10 izgalmas sorozat az otthonülős őszi napokra

10 izgalmas sorozat az otthonülős őszi napokra

David Fincher nagy visszatérését is láthatjuk a következő néhány hónapban, de ajánlunk többek közt egy sci-fi-komédiát és egy vérbeli westernt is. Tovább dübörög a tévés aranykorszak!