euractiv.hu Világ

Biometrikus vízumot vezetne be az EB

Új, biztonságos vízumrendszer bevezetéséről határozott az Európai Bizottság. A szabályozás az unión kívüli államokból érkezőkre terjed majd ki, és az adatvédelmi testületek bírálatai ellenére már jövőre alkalmazzák.

hvg.hu Tech

Változnak az internet veszélyei. Nézzük a védekezés fortélyait!

Az internet egyre veszélyesebb hellyé válik azok számára, akik nem védekeznek a legkülönfélébb támadásokkal szemben. Legutóbbi cikkünkben már felhívtuk a figyelmet, hogy több mint 150 ezer féle kártevő ostromolja az internetre kötött számítógépeket, nem is beszélve a hálózati bűnözőkről. Teljes biztonság természetesen nincs, de néhány alapvető óvintézkedés megtétele után mégis viszonylag nyugodt életet élhet a netpolgár.

Infinit Tech

Az EU lemarad az infokommunikációban, mint a borravaló

A kontinens versenyképességének tartós csökkenésére hívja fel a figyelmet az Európai Unió új információs társadalom stratégiájához kapcsolódó éves jelentése. Ezzel összhangban kevesli az IKT kutatás és fejlesztés ösztönzésének területén megtett lépéseket.

MTI/hvg.hu Tech

Nyerő egyed, amely hátrányos tulajdonságai ellenére életben van

Nem párzás előtt versenyeztetik a hímeket, hanem azok tulajdonságaihoz igazodva a legéletképesebb utódokat eredményező méretű ikrát „tojnak” az optimális utódgeneráció létrehozása érdekében az Appeninek hegyi patakjaiban élő Austropotamobius italicus rákok – erre figyeltek fel olasz tudósok.

MTI Tech

Miért tévednek el a nők?

A legtöbb férfi könnyebben kiigazodik a térképen és az utakon is, mint a nők, s tudósok kimutatták, hogy ennek oka a követett stratégiák közötti eltérésben van – írta honlapján a Der Spiegel című német hetilap.

MTI Itthon

Madárvész: a WHO bizonytalan a magyar vakcinát illetően

Az angliai székhelyű GlaxoSmithKline oltóanyagot fejlesztett ki a H5N1 madárinfluenza-vírus különböző variánsai ellen, a vállalat az embereken való tesztelésre a napokban kapott engedélyt - jelentette a Die Welt berlini hetilap.

MTI Tech

Kína 2020-ra az Egyesült Államok világhatalmi társa lesz

Az Egyesült Államok az elkövetkező másfél évtizedben el fogja veszíteni vitathatatlan vezető szerepét a világon, Kína válik jelentős versenytársává - derül ki a német Bertelsmann Alapítvány legújabb tanulmányából.

MTI Tech

Több tízezer génbanki mintát dobhatnak ki

A világ génbankjaiban őrzött 250 000 kukoricafajta fele nem csíraképes a helytelen tárolás miatt - kongatták meg a világ egyik legelterjedtebb mezőgazdasági növénye felett a vészharangot nem sokkal azután, hogy a banánt kihalással fenyegető világjárvánnyal foglalkozott a sajtó.

hvg.hu Világ

Nyomkövetővel látná el a vendégmunkásokat egy cégvezető

Scott Silverman, a nyomkövetőket gyártó VeriChip Corporation igazgatótanácsának elnöke RFID-azonosító chipeket ültetne az USÁ-ba érkező bevándorlókba és vendégmunkásokba. A cégvezető egy tévéműsorban nyilatkozva fejtette ki a véleményét.

MTI Tech

Sikeres űrsétát hajtott végre a nemzetközi űrállomás legénysége

Többórás, sikeres űrsétát hajtott végre péntekre virradóra a nemzetközi űrállomás kéttagú legénysége, kicserélve egyebek között egy defektes videokamerát, és megjavítva egy meghibásodott oxigénfejlesztő berendezést - közölte az orosz földi irányító központ szóvivője.

MTI Tech

A főemlősök időnként legyilkolják egymást

A Mexikóban honos pókmajmok csapatai közötti háborúságok azt bizonyítják, hogy a szomszédos csoportok megölését vagy elűzését célzó támadások nem csak az emberekre és közeli rokonaikra, a csimpánzokra jellemzőek, csak éppen az eddig megfigyelt hét „pókmajom háború” egyikében sem fordult elő haláleset – erre jutottak mexikói és brit antropológusok a mexikói Yucatan félszigeten.

MTI Tech

Múzeumban látható Dina, a 35 ezer éves mamut bébi

A Dina nevő mamutbébi ormányát összetekerte, fejét mintha bátortalanul lehajtaná: meg sem látszik rajta, hogy 35 ezer éves, s ebben a pózban találták meg a szibériai tundra egykor mocsaras, fagyos talajában. Most Herne régészeti múzeumában tekinthető meg.

MTI/hvg.hu Tech

Jézus leszármazottja lenne Szadzsiro Szavagucsi?

Jézus sírja Japán északi részén, egy Singo nevű falucskában található. A helyi legendárium szerint Jézus 21 éves korában érkezett a Felkelő Nap országába, ahol 12 évet töltött, megtanult japánul, majd visszatért Júdeába, hogy végrehajtsa küldetését, és hirdesse az igét a Szentföldről, esetünkben Japánról – olvasható a Times online kiadásában.

Tech

Teljesen környezetbarát tudományos állomás az Antarktiszon

Teljesen „bio”, azaz környezetbarát kutatóbázist hoz létre az Antarktiszon Belgium: a tudományos állomás csak megújuló energiaforrásokat használ működéséhez, a keletkező hulladékot pedig újra feldolgozzák – ismertették a terveket szerdán Brüsszelben.


A címlapról ajánljuk