MTI/hvg.hu Itthon

Kutatók követelnek több pénzt a kormánytól

Nyílt levélben szorgalmazza az alapkutatásokra 2006-ban fordítható költségvetési forrás egymilliárdos megemelését csaknem kétezer kutató. A levél Gyurcsány Ferencnek szól.

MTI Tech

Vasárnapra érkezik meg a Földhöz a mágneses vihar

Mágneses vihar közeledik bolygónkhoz, amelynek hatását vasárnap tapasztalhatjuk meg – jelentette be Anatolij Belov, a földmágnesesség és ionoszféra kutatásával foglalkozó moszkvai intézet laboratóriumi vezetője.

hvg.hu IT-SZALON

A kanyartévé hamarosan piacra kerülhet

A Samsung Electronics három éves munkával kifejlesztette a világ legnagyobb hajlítható LCD kijelzőjét, mely óriási felbontásra képes és forradalmasíthatja a folyadékkristályos monitorok felhasználását.

MTI Tech

Hanggal hajtják el az erőszakos tinédzsereket

Ultrahangos tinédzserűzőt talált fel egy walesi férfi, aki alighanem megazdagodik abból, hogy készülékével megszabadíthatja ügyfeleit a nemkívánatos, és helytelenül viselkedő ifjaktól.

hvg.hu Tech

A globális felmelegedés rettenetes hideget hozhat Európára

A Golf-áramlat az utóbbi években jelentősen meggyengült, s egyre kevesebb meleg tengervizet képes szállítani a Brit-szigetek és Észak-Európa körzetébe, aminek Európa drasztikus lehűlése lehet a vége. Paradox módon mindezért a globális felmelegedés a felelős.

hvg.hu Világ

December 7-én indul a .eu domain nevek regisztrációja

Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiáért felelős biztosa levélben tájékoztatta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési minisztert, hogy 2005. december 7-től az Európai Unió tagországaiban lehetőség nyílik a .eu végződésű, felső szintű domain nevek regisztrációjára.

MTI Tech

Új bolygót fedezek fel egy chilei csillagvizsgálóban

Svájci és francia csillagászok egy naprendszerünkön kívüli új bolygót fedeztek fel a chilei La Sillában működő European Southern Obserevatory-ban (ESO). A bolygó 17-szer olyan nagy mint a Föld, és nagysága a Neptunéval azonos.

MTI Itthon

Sulinet Expressz: összesen 150 ezer új számítógép

A Sulinet Expressz Programnak köszönhetően 150 ezer új számítógép került a háztartásokba, 500 ezer számítógépet újítottak fel, 600 ezer család jutott számítástechnikai eszközhöz - közölte az oktatási tárca. Közbeszerzési eljárás nyomán 55510 nagy értékű hardvereszköz jutott el a közoktatási intézményekhez 6,2 milliárd forint értékben.

hvg.hu Tech

Beindult a Microsoft online biztonsági szolgáltatása

Hónapokig tartó belső tesztelés után a Microsoft szerdán elindította Windows OneCare nevű biztonsági szolgáltatását, amellyel komoly fejfájást okozhat a konkurenciának, s az egyre növekvő biztonsági piacon heves árháborút indíthat el.

hvg.hu Karrier

Az új tiszalöki börtönben már korszerű informatikai hálózat is épül

Tiszalök közelében új börtön épül, amelyet 350 alkalmazott üzemeltet, illetve felügyeli majd a 700 elítéltet. Az épület már az új, egész Európában elfogadott elvárások szerint létesül, így falai között korszerű számítógépes hálózat, IP-telefon rendszer, és korszerű oktatókabinet is helyet kap.

Háló

Tiltott gyümölcsök: politika és pornó

Decemberben jön ki a tervek szerint a Freenet Project legújabb verziója, mely eredeti célján, az anonim internetezésen túlnőve, lekövethetetlen kommunikációs csatornává bővülhet.

Háló

Karácsonyi bevásárlás a neten

A karácsonyi ajándékokra vadászók között egyre többen vannak, akik a bolti tolongás elkerülése és a kedvezmények miatt inkább interneten rendelik meg az ünnepi meglepetéseket. November és december eleje húzószezonnak számít a gomba módra szaporodó hazai online kiskereskedőknek, akik idén is a forgalom dinamikus bővülésére számítanak.

Média

Kihalással javul majd a statisztika?

Utolsók között kullog az EU-ban Magyarország az internet használatában - derül ki egy uniós felmérésből. A netezésre ösztönző kormányzati programok egyelőre nem képesek csökkenteni az évek óta tapasztalható digitális szakadékot.

Gazdaság

Illegális ADSL-szolgáltató

Egy évre előre beszedte a díjakat, internetet azonban "adminisztrációs problémák miatt" nem adott az egyik ADSL-szolgáltató.

ATV Tech

A CA már látja a jövőt

A nevét immár CA-re rövidítő Computer Associates a CA World 2005 nevű konferenciájának európai rendezvényén az óriásvállalat jövőjének irányát, s a legújabb feljesztéseket mutatták be a szakmának, s a sajtó képviselőinek.

Panoráma Tech

Egy másodperccel hosszabb lesz az év

A 2005-ös év egy másodperccel hosszabb lesz, hogy kiegyenlítsék az univerzális időszámítás és a szoláris nap, azaz a Nap látszólagos mozgásán alapuló naptár közötti eltérést.


A címlapról ajánljuk