MTI Tech

Persányi: elkerülhetetlen az éghajlatváltozás

Az éghajlatváltozás elkerülhetetlen, de a globális felmelegedést lehet lassítani és a következményekre is fel lehet készülni - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Vahava (változás-hatás-válaszadás) kutatási projektet lezáró sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Infinit Tech

Az internetszolgáltatók pénzt akarnak a tartalomszolgáltatóktól

Az internet használatához és egyes szolgáltatások biztosításához szükséges szolgáltatások finanszírozására az elmúlt hónapban egymást követően több különböző felvetés is napvilágot látott. A felhasználókon kívül fizetnének a levélküldők, a keresők, a nagy sávszélességet igénylő multimédiás tartalmak szolgáltatói.

MTI Tech

Erősebb lesz a naptevékenység 2008-tól

Jelentősen, 30-50 százalékkal növekedhet a műholdak, a műszaki berendezések és az elektromos hálózatok működését befolyásoló naptevékenység az elkövetkező években.

MTI Tech

Az elektronikus kütyük jórésze túl bonyolult a felhasználóknak

A meghibásodottnak vélt termékek felét a vásárlók kizárólag azért viszik vissza a boltba, mert nem tudják működésbe hozni. Ez zömmel a gyártók hibája, akik azonban többnyire alaptalannak minősítik a rossz design miatti panaszokat – olvasható egy hollandiai egyetem tanulmányában.

MTI Tech

Rangos nemzetközi elismerés magyar kutatónak

Baranyi Péter személyében magyar tudós nyerte el a 65 ezer tudóst – köztük 200 Nobel-díjast – tömörítő, amerikai központú Sigma Xi tudományos társaság idei Fiatal Kutató (Young Investigator) díját.

MTI Tech

Sci-fi-be illő ötleteket használnának a Föld felmelegedése ellen

A globális felmelegedésnek talán fantasztikus regényekbe illő műszaki megoldásokkal is gátat lehetne vetni, de ez bizonyosan nem lenne olcsóbb a hagyományos intézkedéseknél, s már a műszaki megoldások felvetése is visszaveti a károsanyag-kibocsátás visszaszorítására irányuló politikai akaratot.

hvg.hu Tech

Áprilisra üzembe állhat a budapesti EDR-hálózat

S ikeresen lezajlott az első, hálózaton belüli próbahívás a budapesti EDR, azaz Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszerben – jelentette be a projektet irányító cég, a Magyar Telekom és a T-Mobile közös vállalkozásaként létrejött Professzionális Mobilrádió (Pro-M) Zrt.

hvg.hu Tech

Vezeték nélküli hálózatot hoztak létre a győri egyetemen

A győri Széchenyi István Egyetem polgárai – hallgatók és oktatók – mostantól Wi-Fi hálózaton keresztül is kapcsolódhatnak az egyetem számítógépes rendszeréhez azután, hogy lezárult az intézmény laboratóriumi épületegyüttesét is lefedő Wi-Fi hálózat kiépítése.

MTI Tech

Texasi egyetemi vizsgálatok szerint a jacuzzi káros az egészségre

A pezsgőfürdő, közkeletű nevén jacuzzi nem csak kellemes percekkel, hanem kellemetlen fertőzéssel is megajándékozza a fürdőzőket. Erre a véleményre Rita B. Moyes jutott, a Texas A&M Egyetem kutatója 43 nyilvános- és magánjacuzziból vett vízmintát elemezte – olvasható a MedPortal című egészségügyi hírekre szakosodott honlapon.

MTI Tech

A Szojúz 20 millió dollárért viszi fel a japán űrturistát

Enomoto Daiszuke japán üzletember egészségügyi szempontból alkalmas arra, hogy ő legyen a következő űrturista, aki szeptemberben a Szojuz űrhajó fedélzetén utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – közölte a Space Adventures amerikai vállalat.

hvg.hu Tech

Digitális útdíj Stockholmban: negyedével csökkent a forgalom

A január 3–án, kísérleti jelleggel elindított stockholmi forgalmcsökkentő rendszer az előzetes adatok alapján 25 százalékkal mérsékelte a forgalmat, napi több tízezerrel növelte a tömegközlekedésben részt vevő utasok számát, és rendkívüli mértékben visszaszorította csúcsidőben a dugók kialakulását.

MTI Tech

Kína 2008-ra halasztja a harmadik űrutazást

Kína úgy döntött, hogy 2008-ra halasztja a harmadik, emberrel végrehajtott űrutazást, amelynek során a jövő év elején háromfős legénységet küldött volna a világűrbe a Sencsou-7 fedélzetén.

MTI Tech

Fotometrikus módszer a tengeri roncsok azonosításában

Radikális változást jelenthet a hajóroncsok feltérképezésében az a fotometrikus módszer, amelyet a görög vizeken próbáltak ki először. A merülő robotokkal készített sorozatfelvételek kiértékelése alapján vége az iszapban turkálásnak.


A címlapról ajánljuk