Válságban a modern orvoslás?
Tech

Válságban a modern orvoslás?

A tudományalapú orvoslás társadalmi tekintélye igen alacsony szintre lavírozta magát mára. A szakmán belülről erős kételyek fogalmazódnak meg a modern biológia eredményeinek gyógyászatban való alkalmazhatóságát illetően, sőt a tudományt magát is érik támadások. A gyógyszeripar kutatás-fejlesztési befektetéseinek megtérülési rátája óriási mértékben zuhan, 2020-ra nulla értéket vizionálnak. Az egészségügy hétköznapjai egyes országokban katasztrofálisak, a forráshiány pedig világjelenség. Mi az igazság, és van-e kiút? E kérdésekről szól Boldogkői Zsolt professzor írása.

MTI Plázs

Új lázcsillapítón dolgoznak magyar kutatók

A jelenleg alkalmazottaktól eltérő hatásmechanizmusú lázcsillapító fejlesztésén dolgoznak a Dél-Alföldi Neurobiológiai Tudásközpont (DNT) kutatói; a vegyület magyar szabadalmaztatása már folyamatban van.

euractiv.hu Tech

Adómentességet javasolnak a környezetbarát technológiáknak

Nulla százalékos illetéket javasol a környezetbarát technológiák esetében Peter Mandelson kereskedelmi biztos a Doha Egyezmény keretében. A biztos úgy véli, javaslata segítené a klímaváltozás problémáinak globális megoldását.

MTI Tech

Átjárás a Skype és a mobiltelefon között

Az Alphasonic forgalmazza a magyar piacon újdonságnak számító MobiGater kommunikációs eszközt, mely összeköti az internetes telefonálást a mobilkommunikációval.

MTI Tech

Mérgező rózsacsokrok Valentin-napon

Aki Bálint- napon rózsacsokrot ajándékoz, ne feledje megmosni utána a kezét, ugyanis erősen mérgező vegyszerekkel kezelték a Németországban forgalmazott virágok nagy részét - figyelmeztette olvasóit szerdán a Die Welt című német napilap online kiadásában.

hvg.hu Tech

Nanotudóst, agykutatót és régészt díjazott az Akadémia

Ötödik alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia és a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány által közösen létrehozott „Közép-Európai Talentum Díjat”. A tudomány és társadalom számára egyaránt kiemelkedően fontos, világviszonylatban is egyedülálló tudományos munkásságáért Gyurcsányi E. Róbert kémikus, Dr. Katona István agykutató és Langó Péter régész vehette át az elismerést, a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

MTI Tech

A számítógép kitalálja mit tervez az ember

Első alkalommal sikerült az agyban felmerülő szándékokat láthatóvá tenni: a lipcsei Max Planck Intézet kutatócsoportja az agyáramokból tudta kiolvasni, hogy mit terveznek az emberek.

MTI Plázs

Kik és miért hajlamosak a bőrrákra?

Szegedi kutatók modellje magyarázatot adhat arra, miért hajlamosabbak egyes emberek a bőrrákra és más rosszindulatú daganatokra. A kutatás szerint már az újszülötteknél kimutatható, hogy valaki jó, vagy hibás géneket örökölt, s megfelelő életmóddal megelőzhető a bőrrák kialakulása.

MTI Tech

A Google erősítené piaci jelenlétét Magyarországon

Az egyebek között internetes keresőprogramjáról ismert Google médiavállalat erősíteni kívánja magyarországi jelenlétét, ezért a magyar nyelven jelenleg is elérhető szolgáltatásainak továbbfejlesztését, illetve újak indítását tűzte ki célul.

MTI Gazdaság

Távközlés év végén 2,6 milliárd mobilhasználó világszerte

A tavalyi év végén világszerte 2,6 milliárdnyian használtak mobiltelefont: a legnagyobb piac Kína és India együtt, Nyugat-Európa a második, Kelet-Európa a negyedik, derül ki az Ovum piackutató cég felméréséből, amelyet a világ legnagyobb mobilvására, a hétfőn Barcelonában megnyílt „3GSM World Congress” idejére adtak ki.

hvg.hu Tech

A Valentin napra készülnek a vírusírók

A biztonsági cégek figyelmezetik a PC-felhasználókat, hogy óvatosan kezeljék a Valentin napon érkező elektronikus leveleket, ugyanis ilyenkor megugrik az álcázott féregvírusok száma.

MTI Tech

Rosszabbodott a mobilbiztonság

Ötszörösére emelkedett tavaly a mobilbiztonságot érintő regisztrált incidensek száma - derül ki a McAfee legújabb kutatásának eredményeiből.

MTI Tech

Az óránkénti 500 km/h-t is elérhet a kínai mágnesvasút

Kína saját mágnesvasutat fejleszt, amely akár az óránkénti 500 kilométeres sebességet is képes lesz elérni - jelentette a hétvégén az Új-Kína hírügynökség, a kínai tudományos-technológiai minisztériumra hivatkozva. 2010-ig szeretnék az első 30 kilométeres próbaszakaszt kiépíteni.

MTI Tech

Öt településen nem működnek a telefonok

Martonvásáron, Kajászón, Baracskán, Tordason és Gyúrón várhatóan délutánig nem működnek a T-Com hálózatához tartozó telefonok, mivel elvágtak egy optikai kábelt -közölte a társaság hibabejelentőjének munkatársa.

MTI Tech

Kóka nem fogadja el a hírközlési törvény módosítás-tervezetét

A gazdasági és közlekedési miniszter elfogadhatatlannak tartja, ezért visszaküldi az előkészítő szakmai szerveknek az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) módosításának tervezetét. Kóka János azt mondta, "a jelen formájában liberális politikusként elfogadhatatlannak tartom a tervezetet".

MTI Tech

A leértékelések miatt gyakran többet költünk

A leértékelések szezonjában sokan vásárolnak spórolási okokból, a végén azonban többet költenek, mivel azt is megveszik, amire nincs igazán szükségük. A jelenséggel már a pszichológia is foglalkozik - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

MTI Tech

Hőségben csökken a GDP

A klímaváltozás csökkenti a termelékenységet és sok halálos áldozatot követel majd - állítja a kieli Világgazdasági Intézet (IfW), és a Természetvédelmi Világalap (WWF) közös tanulmánya.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával