MTI Világ

Üzembe helyezték az első GPS-t Romániában

Az izraeli GPS & More vállalat üzembe helyezte az első román műholdas közúti navigációs rendszert, az iGO-t. A készülék egy PDA-műholdvevőből és egy a térképet és a szoftvert tartalmazó SD memóriakártyából áll.

Infinit Tech

Drezda porig bombázása multimédiás feldolgozásban

Kurt Vonnegut Ötös számú vágóhíd című regényéből nagyon sokan ismerhették meg a drezdai bombázást, amely gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé a várost. A pusztítás mértéke, bár hagyományos fegyverekkel történt, elérte egy atombomba hatását.

Infinit Golden Blog

Sokkal több a fiatal blogoló, mint a webnaplózó felnőtt

A Pew Internet & American Life Project kutatóközpont amerikai tizenévesekről szóló jelentése arról számol be, hogy a fiatalok nem csak aktívan és interaktívan használják az internetet, de több mint a felük saját tartalmat is közzétett már online.

Infinit Tech

Felfutóban az internetes televíziózás

A szélessávú internetes kapcsolaton át közvetített televízióadások (IPTV - internet protocol TV) rohamléptekben terjednek majd az elkövetkezendő négy évben. Ezt állítja friss kutatására alapozva a Screen Digest.

hvg.hu Tech

Fényképet rögzítettek élő baktériumhártyára

Amerikai egyetemisták genetikailag módosított élő baktériumokra készítettek fényképeket. A fényt fotópapír helyett a petri csészényi tápoldat felületén tenyésző sokmilliárd baktériumból álló "filmre" vetítették, amelyekben vörös fény segítségével kikapcsolták a festékanyag képző gént. A génkifejeződés fénnyel történő vezérlése sokoldalú ígéretes új technológia, bár a kutatók a fényképeket csak tréfás bemutatónak szánták.

MTI Tech

Geológiai aktivitást mutat az Enceladus Szaturnusz-hold

Geológiai aktivitás zajlik a Szaturnusz Enceladus nevű holdjának a déli pólusa környékén - jelentették be kedden a kutatók az Amerikai Geofizikai Szövetség éves közgyűlésén a gyűrűsbolygó körül 2004 júliusa óta keringő Cassini amerikai űrszonda felvételei alapján.

MTI Gazdaság

Újabb bírságok a Microsoftnak

A világ legnagyobb szoftvergyártójára, az amerikai Microsoftra továbbra is sok a panasz a piacvezető szereppel való kereskedelmi visszaélés miatt. A céget most Dél-Koreában bírságolták 32 millió dollárra.

Trend

Az evolúció állomásai

1958: A New York államban található Brookhaven atomkutató központban elkészítik az első videojátékot, egy...

MTI Tech

Gigawattos naperőművek épülnek Kaliforniában

Kaliforniában építik meg a világ két legnagyobb naperőművét – állapodott meg az illetékes állami bizottság (California Public Utilities Commission) és a Stirling Energy System vállalat.

hvg.hu Karrier

Magyar cég a Világgazdasági Fórum technológiai toplistáján

A World Economic Forum (Világgazdasági Fórum) kihirdette a 2006-os év 36 technológiai úttörő cégének névét. A budapesti Holografika Kft. az egyetlen kiválasztott a kelet-közép-európai régióból. A listán szereplő cégek meghívást kaptak a jövő januári davosi csúcsértekezletre is.

BBC Tech

Új emlősfajt fedeztek fel Borneón (fotó)

Feltehetően új állatfajt fedeztek fel a WWF kutatói egy borneói őserdőben, melynek fennmaradása azonban az érintetlen területek folyamatos irtásával veszélyben van.

MTI Gazdaság

Tiltakozó akció az Antenna Hungária tulajdonosánál

Az Antenna Hungária Rt.-t nemrégiben megvásárló svájci Swisscom távközlési vállalat dolgozói elutasítják a vállalat kilátásba helyezett privatizációját, és az ágazati szakszervezet készen áll arra, hogy népszavazást kezdeményezzen az ügyben.

MTI Itthon

A vásárlók testhőjével is fűt a CBA

Újfajta energiatakarékos rendszerrel szerelték fel a megnyitás előtt álló vecsési CBA áruházat, ahol a modellként szolgáló eljárással évi 5-8 millió forintnyi üzemeltetési költség spórolható meg.

MTI/hvg.hu Tech

A zenei gyakorlat hatékonyabbá teszi az agyműködést

A zenészek agya jobb hatásfokkal, gyorsabban dolgozza fel a hangjelenségeket, így a zenei képzés segíthet a nyelvi képességek fejlesztésében is, és hasznos lenne, ha az olvasással-számolással azonos súllyal szerepelne a kisiskolások tanrendjében.

MTI Tech

Kövér anya – kövér gyerek

A kövér nőknek nagy valószínűséggel a gyerekük is kövér lesz: a terhességük előtt már telt asszonyok gyerekeinek a fogamzás előtt karcsú asszonyok gyerekeihez képest háromszoros az esélyük arra, hogy hétéves korukban már túlsúllyal küszködjenek – állapították meg amerikai kutatók egy kiterjedt vizsgálat során.

Tech

Az Intel újabb félvezető gyárat nyitott Izraelben

Az Intel Corporation bejelentette, hogy újabb chipgyárat létesít Izraelben, Kiryat Gat városában. A Fab 28 elnevezésű új üzemben 45 nanométeres csíkszélességgel és 300 milliméteres szilícium ostyák feldolgozásával készülnek majd a mikroprocesszorok, a tervek szerint 2008 második felétől. A beruházás értéke mintegy 3,5 milliárdra tehető.

hvg.hu Tech

A Homokhát informatikai fejlesztésekbe fogott

Kilenc falu összefogott a Dél-Alföldön, s úgy döntött, hogy uniós pénzekre pályázva igyekszik olyan korszerű közigazgatást kiépíteni, ami versenyképessé teszi. Különösen a kis- és közepes vállalkozások valamint az idegenforgalom fejlődésében remélnek előrelépést. A Homokháti Kistérség nyert a pályázaton, s a fejlesztések megkezdődtek.


A címlapról ajánljuk