hvg.hu Tech

Tíz dollár jár a Microsoftnak minden iPod után?

Megtörténhet, hogy az Apple-nek minden eladott zenelejátszó után fizetnie kell a redmondi óriásnak, amely birtokolja az iPodban használt technológia egyik részének szabadalmait.

hvg.hu IT-SZALON

Kamerás mobil lett az év telefonja

A Nokia ma bejelentette, hogy a szaklapok szerkesztőségeit tömörítő legnagyobb európai szervezet, az Európai Kép-, és Hangszövetség (EISA) a Nokia képkezelő telefonját, az N90-t választotta a 2005-2006 év Európai Médiatelefonjának. A díjjal a készülék funkciókészletét ismerték el.

MTI Tech

Az űrállomáson dolgozik a világűrben tartózkodás csúcstartója

Az orosz Szergej Krikaljov keddtől a kozmoszban tartózkodás világcsúcstartója, miután a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó kozmonauta közép-európai idő szerint 8 óra 42 perckor adta át a múltnak honfitársa, Szergej Avgyejev 747 napos és 14 órás rekordját.

MTI Tech

Ecstasy-val gyógyított Parkinson-kóros egerek

Amerikában dolgozó orosz biológusoknak sikerült meggyógyítani dopaminhiányos kísérleti egereket az ecstasy néven elhíresült amfetamin-származékkal, s ennek nyomán áttörés várható a Parkinson-kóros emberek gyógyításában is, ha nem is a kábítószerként elterjedt ecstasy, hanem hasonló vegyületek révén.

Panoráma Tech

Génpótlással a vakság ellen

A Florida egyetemen génterápiával sikeresen gyógyították egereknél a vaksághoz vezető retinahólyagosodást.

MTI Tech

A maláriával fertőzöttek vonzzák a szúnyogokat

A maláriával fertőzött emberek vonzzák a kórt terjesztő anopheles szúnyogokat – erről számolt be a párizsi Marie Curie Egyetem Jacob Koella által vezetett kutatócsoportja a „PloS Biology" című amerikai egészségügyi szaklap legújabb számában.

MTI Tech

New York Times: értelmetlen a Nemzetközi Űrállomás

Sem tudományos, sem anyagi szempontból nem érdemes fenntartani a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomást (ISS) - erre a következtetésre jut internetes honlapján a The New York Times című lap, amely szerint az amerikai űrsiklóflottát sincs értelme csak az űrállomás miatt még öt évig üzemeltetni.

hvg.hu Gazdaság

Sok milliárdot veszít a magyar filmipar a kalózkodáson

A Motion Pictures Asssotion of America (MPAA), az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) amerikai társszervezete bejelentette, hogy tovább erősíti a harcot a filmek interneten történő illegális terjesztése ellen.

hvg.hu Gazdaság

Magyar szabadalmak védelem nélkül

A magyar találmányok közül több is hangos sikert aratott külföldön az utóbbi hónapokban, ám a legtöbb hazai tervező még szabadalma bejegyzéséig sem jut el. A bejegyzési kérelmek száma egyre csökken, és igen kérdéses a találmányok sikeres piaci bevezetése.

Panoráma Tech

A vas mennyisége alapvetően befolyásolta a Földi élet fejlődését

Amerikai kutatók új modellt állítottak fel annak megmagyarázására, hogy az oxigént nagy mennyiségben előállító bakteriális fotoszintézis elterjedése után miért volt még 300 millió évre szükség ahhoz, hogy az oxigén meghatározó szerepet kapjon a Föld légkörében.

MTI/hvg.hu Tech

Lézeres kommunikáció, gyakori szatellit-járás

Japán elhatározta, hogy műholdas technológia segítségével oldja meg telekommunikációs gondjait, annak ellenére, hogy a toronyházakkal zsúfolt nagyvárosaiban nem jutnak el az égi jelek az állandóan takarásban lévő vevőkészülékekhez.

hvg.hu Tech

Gyorsabb lesz az ADSL-szolgáltató váltás

A Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselőjének kezdeményezésére megszületett a T-Com Rt. és a szolgáltatási területén működő internetszolgáltatók között az a megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy az ADSL-előfizetők a szolgáltatás hosszadalmas szüneteltetése nélkül tudjanak szolgáltatót váltani, jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

hvg.hu Tech

A Discovery útja

Óriási volt a NASA legutóbbi missziójának a tétje, nem kevesebb múlott rajta, mint az űrsiklók további sorsa. A kezdeti problémák és fennakadások után a Discovery végül sikerrel teljesítette a küldetést. Összeállításunkban végigkövetjük az űrsikló és a hét fős legénység útját.

hvg.hu Tech

A Yahoo bevásárolt Alibabánál

A kínai internetes kiskereskedelmi cég, az Alibaba.com stratégiai partnerséget kötött a Yahoo-val, amely így jelentős befolyáshoz jutott a világ legnagyobb potenciális online piacán.

MTI Tech

Feltérképezték a rizs génjeit

Sikeresen befejezte a rizs genetikai kódjának feltérképezését egy nemzetközi kutatócsoport. A tudományos áttörés a kutatók szerint lehetővé fogja tenni az emberiség felének alaptáplálékát képező növény olcsóbb és hatékonyabb termesztését.


A címlapról ajánljuk