MTI Plázs

Fertőzhet az Alzheimer kór

Az Alzheimer-kór, a kerge marha kórhoz hasonlóan átvihető az egyik élőlényről a másikra, és ebben egy bizonyos fehérje biztosan szerepet játszik - jöttek rá amerikai tudósok.

hvg.hu Tech

Súlytalanságban operálnak francia orvosok

Egy francia orvoscsoport az első, emberen, a súlytalanság állapotában végrehajtott operációra készül, egy erre a célra kialakított speciális repülőgépen. Korábban már sikeresen megoperáltak egy patkányt a különleges körülmények között.

MTI Tech

A séta nem elég az egészség megőrzéséhez

A séta önmagában kevés az üdvösséghez - állítják kanadai kutatók, akik szerint sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tenni az egészség megőrzése érdekében.

MTI Tech

A következő 10 évben megháromszorozódnak K+F-ráfordításaink

Magyarország a következő 5 évben meg akarja duplázni, 10 éven belül pedig megháromszorozni a kutatás-fejlesztésre költött pénzeket - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagállamok versenyképességi ügyekben illetékes minisztereinek tanácskozása után tartott sajtóértekezletén.

hvg.hu Tech

Bejegyezhetőek a .mobi domain nevek

Jelenleg még csak a mobiltulajdonosok tíz százaléka használja készülékét internetezésre, a domain megjelenésétől azonban azt várják, hogy javulhat ez az arány.

MTI Tech

Minden ötödik kozmetikum rákkeltő

Minden ötödik kozmetikai szerben rákkeltő nitrozamint talált a Bajor Egészségügyi Hivatal szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálatai során, és elsősorban a szempillafestékek és a szemceruzák érintettek nagy mértékben - jelentette a Der Spiegel című német hírmagazin online kiadásában.

hvg.hu Tech

Nap-mikroszkópot lőttek az űrbe a japánok

A napkitörésnek nevezett energia-kilövellések jobb megértését tűzték ki célul japán tudósok a Solar-B kilövésével, mely várakozásaik szerint az „űridőjárás” jobb megértésében is segítségükre lehet.

hvg.hu Plázs

A népszerű kedélyjavító az éti kagylók kihalását okozza

A fluoxetine-t tartalmazó, antidepresszáns hatású, népszerű amerikai kedélyjavító káros hatással van a tavi kagylók reproduktív ciklusára, ezáltal növeli kipusztulásuk kockázatát – írja egy amerikai tanulmány, melyet a hónap elején San Francisco-ban ismertettek az American Chemical Society nemzetközi találkozóján.

MTI Tech

Középkori hajóroncs a Dunában

A Duna medrében, Esztergom és Pilismarót határában régészek fognak kutatni szeptember 27. és 29. között egy középkori hajó roncsai után.

hvg.hu Itthon

Az iwiw-en békefelhívás terjed

Az iwiw közösségi hálózatán terjed egy e-mail, amely a béke melletti demonstrációra szólítja fel olvasóit. A levél ismeretlen szerzője arra kéri azokat, akik egy békés Budapesten szeretnének élni, és elegük van az erőszakból, hogy tegyenek ki az ablakukba egy fehér zászlót, rongyot, anyagot.

hvg.hu Tech

Földet ért az Atlantis űrsikló

Gond nélkül visszatért tizenkét napos missziójából az Atlantis űrsikló, melynek célja a Nemzetközi Űrállomás építésének újraindítása volt. A landolást néhány a siklóból elszabadult tárgy késleltette, ám az asztronauták végül gond nélkül megérkeztek a floridai Kennedy Űrközpontba

hvg.hu Tech

Környezetbarát felhőkarcolók születnek

A környezetbarát kifejezést nehéz összetársítani a metropoliszokkal. Bármilyen lehetetlennek is tűnik, a toronyház-építés mára a technológia új fázisába lépett. Minden évben egymás után magasodnak a nagyvárosok fölé az újabb gigászi épületek, de egészen a közelmúltig még senki nem hitte volna, hogy elérkezik a környezetbarát felhőkarcolók ideje.


A címlapról ajánljuk