Panoráma Tech

A vas mennyisége alapvetően befolyásolta a Földi élet fejlődését

Amerikai kutatók új modellt állítottak fel annak megmagyarázására, hogy az oxigént nagy mennyiségben előállító bakteriális fotoszintézis elterjedése után miért volt még 300 millió évre szükség ahhoz, hogy az oxigén meghatározó szerepet kapjon a Föld légkörében.

MTI/hvg.hu Tech

Lézeres kommunikáció, gyakori szatellit-járás

Japán elhatározta, hogy műholdas technológia segítségével oldja meg telekommunikációs gondjait, annak ellenére, hogy a toronyházakkal zsúfolt nagyvárosaiban nem jutnak el az égi jelek az állandóan takarásban lévő vevőkészülékekhez.

hvg.hu Tech

Gyorsabb lesz az ADSL-szolgáltató váltás

A Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselőjének kezdeményezésére megszületett a T-Com Rt. és a szolgáltatási területén működő internetszolgáltatók között az a megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy az ADSL-előfizetők a szolgáltatás hosszadalmas szüneteltetése nélkül tudjanak szolgáltatót váltani, jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

hvg.hu Tech

A Discovery útja

Óriási volt a NASA legutóbbi missziójának a tétje, nem kevesebb múlott rajta, mint az űrsiklók további sorsa. A kezdeti problémák és fennakadások után a Discovery végül sikerrel teljesítette a küldetést. Összeállításunkban végigkövetjük az űrsikló és a hét fős legénység útját.

hvg.hu Tech

A Yahoo bevásárolt Alibabánál

A kínai internetes kiskereskedelmi cég, az Alibaba.com stratégiai partnerséget kötött a Yahoo-val, amely így jelentős befolyáshoz jutott a világ legnagyobb potenciális online piacán.

MTI Tech

Feltérképezték a rizs génjeit

Sikeresen befejezte a rizs genetikai kódjának feltérképezését egy nemzetközi kutatócsoport. A tudományos áttörés a kutatók szerint lehetővé fogja tenni az emberiség felének alaptáplálékát képező növény olcsóbb és hatékonyabb termesztését.

hvg.hu Tech

Gondolatolvasás agyszkennerrel

Amerikai és brit tudósok azt állítják, sikerült egy különleges szkenner segítségével gondolatokat kiolvasni emberek agyából.

MTI Tech

Sugárzásbiztos zseb a mobilnak

A mérték utáni öltöny már önmagában is jó dolog, de egy elsőrendű bécsi mérték utáni szabászat fantáziájának köszönhetően még az egészségnek is előnyére szolgálhat: egy belvárosi szabóságban kívánságra a zakóba különleges, sugárzásbiztos belső zsebet varrnak, amelyek távol tartják a sugárzást a készülék tulajdonosának testétől.

MTI Világ

Afgán ópiumból készítenének gyógyszert

A legutóbbi évek legsikertelenebb próbálkozásai közé tartozik az afganisztáni Papaver Somniferum termelésének felszámolása. Az ENSZ 1998-ban kezdett ennek érdekében kampányt és az Egyesült Államok 2002-től tovább vitte a kezdeményezést. Ennek ellenére 2004-ben 131 ezer hektáron termelték ezt a mákfajtát, az előző éve 80 ezerrel szemben. Az afgán lakossága 10 százaléka ebből él.

MTI Tech

Húszmilliárd forintért kínálják a Hold körüli utat

Hold körüli turistautat hirdetett egy amerikai magáncég, a kiruccanásra százmillió dollárért (húszmilliárd forintnak megfelelő összegért) lehet jegyet váltani - áll a The New York Times internetes oldalán.

MTI Tech

Kína 2007-re tervezi holdrakétája fellövését

Kína 2007-ben szándékozik felbocsátani első holdrakétáját, s még az idén újabb űrhajót indít a világűrbe emberekkel a fedélzetén - jelentette a kínai sajtó, Je Pej-csienre (Ye Peijian), a kínai űrprogram egyik vezetőjére hivatkozva.

MTI Tech

Elhalasztották a Mars-kutató szondájának indítását

Műszaki okok miatt egy nappal elhalasztotta újabb Mars-kutató szondájának az indítását az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Az űreszköznek szerdán kellett volna indulnia a floridai Cape Caneveraban lévő Kennedy űrközpontból.

hvg.hu Tech

Megduplázódik az online hirdetési forgalom

A következő öt év során az online reklámpiac folyamatos bővülésnek lehetünk tanúi, s az interneten hirdetésre elköltött összeg megduplázódik – állítja a Jupiter Reserach friss jelentése.

MTI Világ

Sikeresen landolt a Discovery

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az előzetes repülési tervekhez képest egy nappal később, többszöri halasztás után közép-európai idő szerint kedd délután 14 óra 12 perckor a kaliforniai Edwards légitámaszponton szerencsésen leszállt a Discovery űrrepülőgép, hétfős legénységgel a fedélzetén.


A címlapról ajánljuk